Toot, toot! Jag har börjat microblogga på Mastodon!

Efter en ganska lång tids funderande om var jag eventuellt skulle börja microblogga och dela med mig av mina bilder så landade det på Mastodon. Mastodon är en motsvarighet till Twitter men tillhör det decentraliserade nätverket Fediverse.

Jag låter Bing Chat förklara det närmare:

Fediverse är ett samlingsnamn för olika sociala nätverk som använder sig av öppna protokoll för att kommunicera med varandra. Det betyder att användare på olika plattformar kan följa, dela och interagera med varandra över nätverksgränserna. Fediverse består av flera olika typer av tjänster, som mikrobloggar, bloggar, forum, videodelning, poddar och chattar. Några exempel på fediverse-plattformar är Mastodon, PeerTube och PixelFed. Fediverse är ett alternativ till de stora centraliserade sociala nätverken som Facebook, Twitter och YouTube, som har mer kontroll över användarnas data och innehåll.

Det kan tilläggas att inom Fediverse samlar man inte in data om sina användare och det är dessutom fritt från reklam.

Varför Microblogga?

Att microblogga gör det möjligt för mina följare att hänga med mig i min vardag som naturfotograf, där jag berättar om vad som planeras för helgen, att norrsken är på gång samt bilder tagna medan jag är ute i naturen. Sådant som helt enkelt inte skulle fungera att publicera på Facebook, framförallt inlägg med bara text eftersom de försvinner lätt i folks flöden.

Varför Mastodon?

Som det förklarades tidigare, Mastodon är en del av Fediverse och är en öppen och decentraliserad motsvarighet till Twitter, men utan datainsamlingen, reklamen och allt politiskt drama.

Jag blev övertygad av en annan att gå med och jag tänkte testa det under en tid och sen se ifall det var värt det.

På mindre än tio dagar hade jag passerat 100 följare och känslan var att jag var uppskattad. 

Så jag har bestämt mig för att stanna tills vidare.

Var hittar man min microblogg?

Du hittar den på Mastodon.nu, du kan även klicka på Mastodon ikonen längst ned på sidan.

Men du behöver inte skaffa Mastodon eller gå till den sidan överhuvudtaget gör att läsa min microblogg. Du kan faktiskt gå till bloggen här och du finner den till höger om ordinarie bloggen. Om du läser detta på mobilen så måste du vända mobilen horisontellt för att den ska synas.

Alla inlägg jag skriver samt bilder som publiceras kommer synas där, dock så är det ett begränsat antal och vill man se fler så måste man klicka på länken längst ned i det flödet för att komma till Mastodon.

Detta inlägg har skrivits med hjälp av Microsoft Bings AI verktyg, som chatt och skrivfunktion. Båda verktygen drivs av OpenAI’s ChatGPT version 4.

All text är dock skriven och redigerad av mig, utom i de fall där det framgår att texten är genererad.

Omslagsbilden till detta inlägg är genererat med hjälp av DALL-E 3.

Föregående När blir det för många bilder per sekund?
Nästa En skiftning i fokus

Lämna en kommentar

Hoppsan, du råkade klicka på den andra musknappen! Bara att klicka igen så försvinner detta meddelande.