En skiftning i fokus

Efter att ha varit naturfotograf i 7½ år så är det dags att skifta fokus.

Inriktning

Jag har till dagens datum presenterat mig som en naturfotograf som fotar Höga Kusten och längs Vildmarksvägen samt Jämtlandsfjällen, men från och med nu kommer jag ta bort två av dessa. Mitt fokus kommer vara Höga Kusten och Vildmarksvägen samt Jämtlandsfjällen kommer enbart vara inslag i min fotografering i och med att jag bara besöker dessa områden en gång om året.

Detta ger en klarare bild över var och vad jag fotograferar.

Generativ Artificiell Intelligens

Trots att jag har lagt ned mycket tid och arbete på att skriva artiklar om generativ AI, dessutom startade jag upp en Facebooksida för att avslöja virala AI genererade bilder, så har jag bestämt mig för att lägga allt det bakom mig. 

Min fru påpekade för mig att det jag höll på med påverkade mig negativt och även om jag inte märkte av det själv så insåg jag till sist att hon hade rätt. Allt med generativ AI har gjort att jag har tappat både inspirationen samt suget av att bege mig ut att fotografera. Det påverkade helt enkelt min mentala hälsa till den grad att min fru blev orolig för mig. Det var inte lätt att ge upp allt arbete som jag har gjort, men det är för det bästa. Ni följer inte mig på grund av AI, ni följer mig på grund av mina bilder. 

Därför lade jag ned Facebooksidan helt, raderade alla mina genererade bilder, stängde ned mina konton för Leonardo AI och Midjourney och till sist så raderade jag faktiskt AI artiklarna jag skrev. Bortkastad tid och bortkastade pengar, men jag har dragit lärdom av det och om jag ska vara ärlig så avskyr jag vad generativ AI kan åstadkomma idag när det gäller just bilder.

Med andra ord, jag kommer inte direkt yttra mig om AI igen och framförallt inte generera några bilder, såvida jag inte behöver en grafisk bild för ett inlägg (är ganska kass som konstnär) och det blir antingen via Adobe Firefly eller DALL-E. Förhoppningsvis så behöver jag inte generera några bilder alls.

Bloggen

Mer fokus ska dock läggas på bloggen, som att skriva mer om mina utflykter och andra fotorelaterade ämnen som jag tycker om. Kommande blogginlägg är summeringen för detta år samt planeringen för nästa år.

Sen kommer jag aktivt microblogga på Mastodon, vilket ni kan läsa mer om här.

Webbutiken

Här kommer det bli en ordentlig förändring. Egentligen så är detta något jag skulle ha gjort för några år sen, men av olika anledningar så har det helt enkelt inte blivit av.

Som en del av att jag sätter mitt fokus främst på Höga Kusten så kommer även motiven i webbutiken återspegla det. Bilderna kommer därmed vara från olika miljöer i Höga Kusten och några av de bilderna som finns idag i webbutiken kommer att plockas bort.

Under denna omstrukturering så kommer webbutiken vara otillgänglig.

Sociala medier

Som de flesta vet så finns jag inte längre på Instagram och min närvaro på andra sociala plattformar kommer att minska över tid.

När det gäller Facebook så kommer jag fortsätta att publicera bilder, men kommer inte delta lika mycket i diskussioner som tidigare. 

När det gäller Vero så kommer jag fortsätta publicera bilder där, även om plattformen inte kommer vara mig till någon nytta när det gäller marknadsföring av mina bilder.

Sen har vi Mastodon, där jag publicerar vad jag gör när jag är ute och fotograferar. 

Fotoplattformar

Jag skrev i sökandet efter inspiration att jag var less på fotoplattformar, då de inte ger mig inspiration, och jag har valt att stänga ned kontona på dessa plattformar. Jag finns därmed inte längre på YouPic, ViewBug eller på Gurushots. Detta kommer förvisso göra att jag syns mindre och svårare att hitta, men det ger mig mer tid att fokusera på de få plattformar som jag är kvar på samt bloggen. Det finns andra sätt att synas på, som dessutom är betydligt effektivare. Utställningar är en sådan.

Projekt

Nu när jag har bestämt mig för att lägga mindre tid på fotoplattformar och sociala medier så har jag mer tid till att lägga på mina kommande projekt och ett av dessa kommer jag påbörja från och med nu och framförallt under det kommande året. Detta är något som jag ser fram emot och ska bli riktigt roligt.

Fotograferingen i sig

Även fotograferingen kommer att skilja sig lite framöver. Jag har nämligen införskaffat mig en ny kamera, en Canon EOS R8 (kommer skriva ett separat inlägg om det nästa år), det vill säga en fullformatskamera, och detta ger mig helt nya möjligheter när det gäller fotograferingen. 

En skillnad är att jag fotar betydligt mycket mer handhållet nu, då kameran har en inbyggd sökare, vilket Canon M6 MKII saknar, samt har riktigt bra dynamiskt omfång och brushantering. Den friheten har jag saknat och detta leder till att jag kan kombinera viltfotografering tillsammans med naturfotografering utan att behöva bära en kameraväska full med kamerautrustning. Framöver kommer det bli två kameror med varsitt objektiv samt en slingshot väska där R8:an kommer vara i tillsammans med ett objektiv medan jag bär på Canon 7D MKII för att fota vilda djur samt fåglar.

Som sagt, denna kamera kommer göra en stor skillnad för min fotografering.

Enda nackdelen just nu är att jag måste skicka ned mina Irix objektiv till Irix i Polen för att uppgradera mjukvaran i dem, detta är på grund av att de är för närvarande inte kompatibla med R8:an. Detta är något som jag kommer göra tidigt nästa år.

Blickar framåt med ett nytt fokus

Alla dessa förändringar är nödvändiga för att jag ska utvecklas som fotograf och framförallt till en bättre fotograf. Vissa saker kommer bli en utmaning och det ser jag fram emot. 

Med större fokus på självaste fotograferingen och mindre tid på allt annat runtomkring så kommer jag även få mer tid med min familj och för mig så är det just det som är det viktigaste.

Föregående Toot, toot! Jag har börjat microblogga på Mastodon!
Nästa Fotoåret 2023

Lämna en kommentar

Hoppsan, du råkade klicka på den andra musknappen! Bara att klicka igen så försvinner detta meddelande.