I sökandet efter inspiration

Jag har på senare tid haft svårt att hitta inspiration till min fotografering och jag känner att det har mycket med sociala medier att göra.

Inom fotografin får vi inspiration genom att dela med våra foton och se andras foton och vi gör det via sociala medier och fotoplattformar som 500px och YouPic. Men det finns ett problem, ingen av dessa verkar riktigt tillfredsställa hur vi ser och delar med oss våra alster.

Sociala medier

Instagram var ursprungligen skapat för att du skulle ta en bild med mobilen och sen dela på en gång, för att visa din verklighet, var du är och vad du gör just nu. Sen spårade det ur och blev en plats för influensers och allting skulle fejkas för att få så många gillamarkeringar som möjligt, verkligheten blev mindre viktig och sedan förändrades algoritmen hela tiden till den grad att man inte längre såg de man inspirerades av i sitt eget flöde. 

Facebook har inte riktigt haft samma problem som Instagram förrän tills i år, då man har infört samma algoritm som på Instagram och de man inspirerades av försvinner ur ens flöde och annat fyller dess plats istället, oftast orelaterat och något man inte vill ha i flödet.

Generativ Artificiell intelligens

Sedan har vi dessa AI genererade bilderna som har tagit över sociala medier, som innehar större wow-faktor än vad vanliga foton har, ännu en gång rör vi oss längre ifrån verkligheten. Med den eviga scrollningan så matas vi av dessa bilder utan att tänka efter vad det är vi gillar. Knallrosa norrsken, snyggt, gillar den och scrollar vidare, kolla vilken vacker vy, gillar, scrollar vidare som de skärm-zombies vi är. Vi är dåliga på att ifrågasätta bilder som borde ses som overkliga, men vi har blivit så pass vana vid allt fejk som har funnits på plattformarna de senaste åren att det vi ser idag är bara en vidareutveckling av det.

AI genererade bilder är, oavsett hur de än ser ut, inte inspirerande för mig och ju mer av det som fylls i mitt flöde desto mindre lust får jag till att fotografera. Jag har förvisso mig själv att skylla då jag försöker kämpa emot AI genererade bilder genom att berätta för folk att bilderna är AI genererade. Sen genererar jag personligen en hel del bilder, främst för att lära mig på vilken nivå generativ AI är idag samt att jag ska kunna se skillnad på vad som är äkta eller inte. Plus att det är ett lysande sätt att skapa omslagsbilder till mina Spotifylistor.

Fotoplattformar

Jag har testat många fotoplattformar genom åren, som Flickr, 500px, YouPic, Gurushots, ViewBug och säkert fler som jag har glömt. 

Fördelen med dessa plattformar är att bilderna visas upp i bättre kvalitét och högre upplösning än på sociala medier och det är i sig är positivt, men dessa plattformar dras med ett annat problem. Om du vill sälja bilder så är dessa plattformar mindre lukrativa då man i stort sett enbart når ut till fotografer och inte företag som kan ge uppdrag samt vanliga människor som vill ha en vacker bild hängandes i vardagsrummet. Det är också detta som gör att Vero aldrig kommer ta fart eftersom vanligt folk gärna stannar kvar i sina trygga bubblor på Facebook och Instagram. Dessa två plattformarna är så pass ingrodda i människors liv att gå till en annan plattform är nästan lika osäkert som att flytta till en annan stad, du kommer till en ny plats men du kommer tappa vänner på vägen och du kommer till stor del känna dig ensam till en början. Detta problem har även MeWe, som är en reklamfri version av Facebook och är kanske till och med för lik Facebook för att det ska vara lockande.

Ett annat problem med fotoplattformar är att hitta inspiration på dessa, jag som naturfotograf är främst intresserad i att få inspiration från andra naturfotografer och då vill jag inte få upp porträtt samt boudoir och lingerine när jag tittar i flödet för nyligen uppladdade bilder. Här måste jag säga att Vero är något bättre för att jag kan välja vilken typ av flöde jag vill se, om det är landskaps- eller viltfotografering jag vill se eller om det är porträtt och bilar. Dessvärre tilltalar inte den plattformen alla fotografer, många som har testat det har återgått till Instagram istället. 

Sökandet av en ny plattform

Jag önskar att det fanns en plattform som verkligen var för fotografer, en plattform där vi verkligen kan dra inspiration från varandra, en plattform som alla dessutom på något sätt kunde ta del av. Inget nytt Instagram, Facebook eller Vero för den delen. 

Jag har hört talas om Fediverse och det decentraliserade nätverket som det erbjuder. Där vi har Mastodon (som motsvarar Twitter) och Pixelfed (som motsvarar Instagram), men det är för komplicerat för de flesta för att sätta sig in i. Är man inte tekniskt intresserad och har lätt för datorer och Internet så är det smått avskräckande. Jag som jobbar inom systemutveckling dras för att gå med i det, även om det plattformen utlovar är positivt, som att inga algoritmer som förstör ditt flöde, du har en och samma identitet som du använder mellan olika applikationer och ingen datainsamling som används för att säljas vidare till företag i direktreklam syfte. Problemet är att hitta rätt instans att gå med i, det finns nästan tusen Pixelfed servrar och de är alla fristående från varandra, det du postar i en syns inte i en annan så du måste välja den Pixelfed instans som du tror passar dig bäst och så är det med resten av Fediverse.

Om inget passar, varför inte bygga en plattform själv?

Det hade varit en underbar idé, jag har kunskapen för att ta mig an ett sådant projekt och generellt sett så har jag även tiden till att dra det i hamn. Kommer jag orka slutföra det är en annan sak och sen har jag en familj att tänka på. Detta skulle leda till många ensamma och sena kvällar för min del, vilket jag egentligen skulle kunna spendera på att arbeta med foton eller ha mysiga filmkvällar med min hustru.

Det hade förvisso varit ett galet projekt och protokollet jag hade valt för det hade troligen varit Nostr, men även det är till stor del för avancerat för de flesta. Däremot så är möjligheterna enorma och det skulle kunna leda till en helt ny typ av sociala medier. Hur du ser ditt flöde beror på vilken app du väljer. Du kan antingen ha ett Twitter liknande flöde eller Instagram liknande flöde beroende på app och går man ett steg längre så skulle man kunna ha en fotoplattform byggt på samma protokoll. Alla bilder och inlägg finns där, men presenteras olika beroende på hur du vill se det och den presentationen sköts med olika appar.

Mina sista tankar

Allt jag vill är att finna inspiration igen, inspiration i vad andra skapar och jag vill kunna selektivt välja vilka jag inspireras av och enbart se deras foton. Jag vill också slippa se AI genererat innehåll samtidigt som jag vill kunna ha ett flöde där jag enbart ser foton inom de områdena som jag är intresserad av. Jag vill dessutom att vanliga människor ska kunna kommentera på bilderna, gilla dem, dela med sig och till och med säga att ”den där vill jag ha på väggen!”.

Ett önsketänkande från min sida och jag känner bara att sociala medier förstör det hela mer och mer för varje år som går. Bara det här med att inte se vad de man följer postar förstör ju hela konceptet med att följa och ha följare. Jag vet att många av mina följare inte längre ser mina bilder just på grund av dessa algoritmer som påtvingas en och man kan inte på något vis stänga av det så man får ett flöde av det man faktiskt vill se.

Detta inlägg skrevs i stort sett bara för att få skriva av mig, jag är så less på sociala medier och AI genererade bilder och allt möjligt annat som är relaterat och icke relaterat till fotografering. 

Jag hoppas att inspirationen kommer tillbaka på ett eller annat sätt, men just nu inspirationen lika grått och trist som en gråmulen novemberdag. 

Föregående Möter gryningen uppe på Krypen
Nästa När blir det för många bilder per sekund?

Lämna en kommentar

Hoppsan, du råkade klicka på den andra musknappen! Bara att klicka igen så försvinner detta meddelande.