Första norrskenet för 2022

Jag hade oturen med att vara genomförkyld och orkeslös när aurora dansade kraftigt över hela Sverige den 14:e januari i år, men under torsdagen den 10:e februari var alla förhållandena de rätta, jag var frisk, det var stjärnklart och Aurora utlovade en ordentlig dans.

Jag packade ned kameran, ett extra batteri och minneskort. Kramade barnen god natt och for ut till Nätra Fjällskog för att fånga dansen.

Redan när jag väl kom dit var dansen i full gång, det vara bara att bege sig ut på sjön och sätta upp stativet, montera kameran och få till fokusen. 

Det var dessutom halvmåne som lyste upp snön och gjorde himlen blå, enda nackdelen med det är att de andra färgerna i norrskenet utöver grönt blir svåra att urskilja med både ögat och kameran.

Efter en stund började norrskenet dansa alltmer intensivt och började ta sig allt högre upp på himlen.

Sen något år tillbaka har solen gått in i en ny solcykel och blivit alltmer aktiv och skapat alltfler kraftiga norrsken. Det ledde till att jag uppgraderade lite av min utrustning under förra året. Canon M50 uppgraderades till Canon M6 MKII och till den köpte jag en Sigma 16/1.4 DC DN Contemporary, vars främsta syfte är att användas just till norrsken.

För just denna kväll var det väl spenderade pengar, kameran med sina relativt låga brusnivåer och höga megapixeltal tillsammans med det ljusstarka objektivet gjorde det möjligt för mig att fånga norrskensbilder som jag aldrig har kunnat ta tidigare.

Slutartiden för alla bilderna är på en sekund tillsammans med ISO-tal på 2000-2500 och det gör det möjligt för mig att frysa mer av rörelserna i norrskenet.

Medan jag stod där och smått frös om fingrarna, på grund av den kalla blåsten och att jag var tvungen att operera kameran och objektivet utan handskar, så hände det makalösa och jag fick vrida kameran rakt upp mot skyn.

Helt plötsligt bestämde sig norrskenet för att dansa rakt över huvudet på mig.

Att färgerna är mycket starkare i denna bild beror på att norrskenet sträcker sig tiotals kilometer upp i atmosfären och det blir som att stapla alla norskenslager på varandra och därmed blir färgerna så mycket starkare.

Detta är bland det absolut kraftigaste norrskenet jag har sett dansa ovanför mitt huvud och på avstånd ser det ut som följande.

Här blir det mycket tydligare med att norrskenet sträcker sig väldigt långt upp i atmosfären.

Norrskenet dansade också under väldigt lång tid, i stort sett hela tiden under de två timmarna jag var ute och jag flyttade runt en hel del för att få bättre motiv och jag kom hem med 762 bilder, dessvärre blev det mycket jag fick kasta.

Problemet jag har med det nya objektivet är att så fort jag flyttar runt stativet eller byter från landskap till porträtt, med hjälp av ett L-fäste, så riskerar jag att komma åt fokusringen och allting blir suddigt. Jag förlorade oerhört många bra bilder på grund av detta och det är en dyr lärdom jag tar med mig till nästa gång.

Men, en bild som jag fick rätt fokus i och som dessutom visar något som jag aldrig har lyckats fånga tidigare är följande.

Det som jag har lyckats frysa i denna bild är varje enskild pelare som går utgör hela den gröna bågen, men det är inte bara det. Tittar man noga så kan man se att vissa av dem är olikfärgade, de är rosa/lila-aktiga. Inget av detta har lyckats fånga tidigare.

Detaljrikedomen som blir när man har ett så pass ljusstarkt objektiv och med en så kort slutartid gör i stort sett alla mina tidigare norrskensbilder överflödiga. Även om många av dem är bra så har de aldrig uppnått den kvalitén och skärpan som jag fick under denna kväll.

Detta bli ännu mera tydligt i följande bild där jag har beskurit en hel del när norrskenet dansade över huvudet. Såhär detaljrika har mina norskensbilder aldrig varit tidigare.

Nu längtar jag efter nästa kraftiga norrsken och hoppas att jag kommer ihåg misstagen jag gjorde denna kväll och ser till att skärpan är rätt på alla bilderna och får därmed fler detaljrika bilder på norrskenet. 

Som ett avslut på detta inlägg så vill jag bara säga följande:

Denna kväll förändrade mitt sätt att fotografera norrsken – för alltid.

Föregående Bloggen är klar
Nästa En vintermorgon i Nätra Fjällskog

4 Kommentarer

  1. Fina bilder. Fint fångat! Tack för visningen och det sätt du fotografera på. Alltid lär man sig något nytt 👍 Jag jobbade på 1000 ISO och 30 sekunder nere i Sundsvall.

    • Tackar!
      30 sekunder? Det lät lite väl länge för att vara slutartid, risken för stjärnspår blir ju större ju längre slutartid man har. Nu vet jag inte vad för utrustning du använder, men jag skulle satsa på ISO-1600 – ISO-2000 och ha en slutartid lägre än 10 sekunder.

    • Jag har hellre -10 samt vindstilla och vara tvungen att ta av mig vantarna än när det blåser 6 m/s och gör att det känns som -10. Vinden var riktigt besvärlig, men de säger att det blåser när det är kraftigt norrsken.

Lämna en kommentar

Hoppsan, du råkade klicka på den andra musknappen! Bara att klicka igen så försvinner detta meddelande.