Vlogg: Jag besteg Borgahällan!

Trots att jag tidigare har sagt att jag inte kommer vlogga igen så har jag just publicerat en vlogg på YouTube om när jag besteg Borgahällan, vilket du även kan läsa om här på hemsidan.

Det är flera skäl till att jag gjorde det. Första skälet är att det är en unik händelse för mig, eftersom det är första gången och jag vet inte när jag bestiger berget igen. Sedan kan det vara kul för min fru att få se video därifrån och inte bara bilderna samt att även mina barn kan ha glädje av det. Till sist är det för att det vore kul och dela med mig av det till er i och med att ni får se mig in action.

För att vlogga använde jag mig av min telefon, en Asus Zenfone 8 som har inbyggd optisk bildstabilisering (det är något som ingen av mina kameror  har). Som mikrofon använde jag mig av Røde Video Micro med vindskyddsmuff. Detta är monterat på en Gorillapod med en mobilhållare från Manfrotto. Den enda nackdelen med denna uppsättning är att jag är fast vid samma brännvidd hela tiden och att fokusen tenderar att fokusera på bakgrunden ibland istället för mig, fast å andra sidan så vet jag många som har samma fokuseringsproblem med systemkameror från Panasonic samt Sony och de kostar betydligt mycket mer än vad min mobil gör.

Men kommer jag fortsätta vlogga i och med att jag bröt mitt löfte med denna video? Kanske ja, men samtidigt ett nej. 

Jag kommer inte publicera en video i veckan, om ens en i månaden. Anledningarna står i blogginlägget jag länkade till tidigare, men för att göra det kort så är det på grund av att det är väldigt tidskrävande att göra vloggar. Bara den här videon på 25 minuter tog mig närmare 15 timmar att sätta ihop, utspritt under två veckors tid där jag satt några timmar var och varannan kväll.

Det som tar tid är att se igenom allt material, sedan klippa bort det som inte ska vara med och sen se igenom det igen. Därefter blir det ännu en rensning där man klipper bort sånt som inte tillför något till vloggen och detta upprepar man i flera omgångar tills man känner att nu är man nöjd. Sedan måste man arbeta med ljudet, i detta fall motorljud och vinden. Vinden hörs fortfarande, men jag har reducerat det lågfrekventa ljudet markant och samtidigt förbättra min egen röst, likaså från bitarna där jag sitter i bilen. Det är därför min röst låter annorlunda när jag väl kommer upp på höjd i videon. Därefter gäller det att hitta bra musik som passar in i vloggen. Det ska påpekas att redigerandet av alla bilder ingår inte i dessa 15 timmar, skulle vi inkludera det så passerar vi 20 timmar

Allt detta tar som sagt enormt med tid och även om min fru anser att jag borde vlogga, japp, hon sade det efter att ha sett igenom det näst sista utkastet, så kommer jag inte göra det eftersom det tar en massa tid från att vara med familjen.

På så sätt är det ett definitivt ett nej till att vlogga, det kommer inte dyka upp videor med jämna mellanrum på min kanal. Vad jag däremot kan göra, om den här vloggen blir uppskattad, är att vlogga om de platser jag besöker som jag annars skulle blogga om. Som Skuleskogens Nationalpark, Hummelviksbergets naturreservat eller en annan resa upp till fjällen.

Det betyder också att jag inte kan tjäna pengar på vloggandet eftersom jag inte kommer vara YouTube tillfreds med antalet visningar, följare och så vidare. Men ärligt talat, i det här fallet så gör det inte så mycket. Familjefriden är viktigast för min del.

Med allt detta sagt, här är vloggen och jag hoppas att du som läsare kommer gilla den.

Föregående Min bestigning av Borgahällan
Nästa Ny bild i butiken: räv

Lämna en kommentar

Hoppsan, du råkade klicka på den andra musknappen! Bara att klicka igen så försvinner detta meddelande.