Varför Vero?

Förra året installerade jag appen Vero för andra gången och skapade en ny profil, men den fick dock ligga dvala ett tag innan jag bestämde mig för att publicera en bild.

Vilket jag gjorde den 12:e augusti, sex dagar senare publicerar Peter McKinnon videon The End of Instagram. Därefter har det aldrig varit sig likt på Vero.

Jag har dock raderat mitt Vero, men låter detta inlägg finnas kvar då det ger matnyttig information till de som söker sig bort från Instagram.

Vad är Vero?

Vero är en app för sociala medier som riktar sig främst till de som är trött på datainsamlingen och övervakningen som majoriteten av andra sociala medier har. 

Vero marknadsför sig själv som ett ”socialt nätverk som låter dig vara dig själv”, där du enkelt kan dela med dig bilder, videor eller vilka filmer, artister eller vilken bok som du gillar. Du kan även dela in hur du vill dela med dessa inlägg enligt fyra kategorier: närstående, vänner, bekanta eller publikt. På så viss behöver du inte ha flera konton för att kunna dela med dig vissa inlägg för släkt och vänner och ett för att kunna dela med dig publikt, allt du gör är att välja vilka som ska se inlägget innan du publicerar det. Dessutom så publiceras allting i kronologisk ordning och du missar därför aldrig ett inlägg från de du följer, likaså kommer dina följare aldrig missa ett inlägg som du publiceras. Med andra ord, inga krångliga algoritmer som gör livet surt för en.

Vero är dock inte en ny app, det har funnits sen 2015 och fick sig en uppsving 2018 när influensers fick nys om den och ville testa den. Detta orsakade en större överbelastning på deras servrar som gjorde att många kunde inte komma in eller publicera några inlägg. Men lika fort som folk tillströmmade till plattformen, lika fort lämnade de den och gav känslan av att den blev öde. 

Men skaparen, den libanesiskfödda miljardären Ayman Hariri, lät sig inte slås av det utan höll appen samt utvecklingen vid liv och efter den 12:e augusti 2022, när Peter McKinnons publicerade sin video, så steg appen i popularitet och denna gång är det just fotografer och kreatörer som flockas till appen och ett halvår senare så är appen fortfarande populär och aktiv.

Appen är tillsvidare gratis, men det planeras att en dag kommer man ta betalt för nya användare för att täcka upp omkostnaderna för servrarna och utvecklingen av appen. När och till vilken summa är än så länge inte bestämd, men det har tidigare sagts att det ska vara en låg summa.

Varför väljer fotografer Vero?

Största anledningen stavas Instagram, eller snarare sagt vad Instagram har blivit.

När Instagram lanserades 2010 så var det meningen att man skulle ladda upp och dela med sig bilder, direkt från mobilen. Två år senare köpte Facebook upp Instagram och tio år senare var det inte längre en app riktad till fotografer.

För att konkurrera med TikTok så införde man Reels, videos i kort format, för att locka till sig de yngre generationerna till appen. Instagram gick också ut officiellt om att man ville främst fokusera på Reels och videor och allt mindre på dess grundsyfte, att dela med sig bilder.

Men det är inte bara fokuset på Reels som har gjort att folk har ledsnat på Instagram, det är även dess algoritm. I många år har algoritmen varit den största nöten att knäcka när det gäller att synas på plattformen och algoritmen tenderade att ändras från år till år, ena stunden skulle man göra såhär och i andra stunden såhär. Men när Reels lanserades så förändrades algoritmen till den nivån att det gjorde det omöjligt för många att synas, man blev tvungen att publicera ett flertal Reels i veckan för att algoritmen skulle plocka upp en. Det handlar inte bara om att publicera en kort video var och varannan dag, det handlar också om att publicera en bra sådan, en som får tittarna att stanna kvar och se hela. Om de inte gör det så kommer algoritmen inte rekommendera videon till andra. Är man en fotograf som inte är intresserad av att skapa Reels så blir det oerhört svårt att synas och växa organiskt, såvida man inte betalar för marknadsföring .

Många anser också att kreativiteten och gemenskapen på plattformen har försvunnit, kvantitet går före kvalitet, algoritmen gynnar främst inlägg med flest gilla-markeringar och kommentarer och ju större wow-faktor ett inlägg har, desto bättre. Att navigera sig fram för att hitta likasinnade fotografer eller hitta inspiration har blivit svårt bland alla annonser, Reels och allting annat som Instagram påtvingar en. Just att Instagram ser till att uppemot 30% av ditt flöde inte är från konton som du följer gör att du missar väldigt mycket från de du verkligen vill följa.

En annan faktor som spelar in är hur Instagram tvingar en att beskära sina bilder, både panoraman och porträtt beskärs efter deras fyrkantiga mall och det gör att många bilder förlorar sin komposition och sitt budskap för man blir tvungen att offra något i sin bild som har en väsentlig betydelse för bilden. Om du har något i förgrunden och sedan något långt upp i bakgrunden så måste du bestämma vilken del som ska kapas, är det djuret i förgrunden eller månen högt upp på himlen som ska bort? Dessutom så är bilderna på Instagram relativt lågupplösta, med en max storlek på mindre än 1,5 megapixlar tappar man mycket detaljer i bilderna. Vero å andra sidan tillåter en bild att vara 3000 pixlar på längsta sidan, vilket betyder att en bild kan vara på hela 9 megapixlar. Vilket ger en hel del utrymme för att kunna zooma i bilderna.

Sista aspekten gällande Instagram är hur man publicerar bilder, nämligen via deras egen app. Vilket alltid har varit bökigt när det gäller fotografer som fotograferar med systemkameror istället för mobilen. De måste föra över bilden till mobilen innan de kan publicera den. Idag har man äntligen underlättat möjligheten att kunna göra det från en dator. Vero har också en dedikerad applikation som kan köras på datorer för att ladda upp bilder.

Mina tankar kring Vero

Jag har alltid gillat Vero utifrån hur appen ser ut, dess gränssnitt är uppfräschande och faktumet att man ser ens flöde i kronologiskt ordning gör att man missar inte vad andra publicerar. Det är bara att skrolla upp eller ner och bara det faktumet att om du är mitt i flödet och stänger ned mobilen för att fortsätta titta senare går hur bra som helst, försök med det på Instagram. Jag vet inte hur många gånger jag har blivit tvungen att bokmärka inlägg bara för att jag ska kunna komma tillbaka till det och kommentera eller läsa texten, gör jag inte det så är det inlägget för evigt borta.

För mig är det också betydligt bättre gemenskap på Vero, man kan bland annat introducera fotografer som man gillar till sina egna följare. Jag får betydligt fler kommentarer på Vero än på Instagram, faktum är att jag får nästan det fyrdubbla mängden gilla-markeringar på mina bilder på Vero än på Instagram och då har jag ändå fler följare på Instagram. Detta är just på grund av att det itne finns någon algoritm som bestämmer vad som ska visas eller ej för ens egna följare. Därmed så känns det som om livslängden på ett inlägg är betydligt mycket längre på Vero än på Instagram.

Jag rekommenderar därför Vero till er alla som är trött på alla frustrationer som Instagram har.

Du finner Vero här för de olika plattformarna:

Android

iOS

Windows/Mac

Detta inlägg har skrivits med hjälp av Microsoft Bings AI verktyg, som chatt och skrivfunktion. Båda verktygen drivs av OpenAI’s Chat GPT version 4.

Dessa verktyg har använts för att få fram information kring Instagram och Vero men också för att få fram ett referensmaterial som jag använda som mall och skriva utifrån. I och med dessa verktyg hämtar och samlar data från Internet i realtid så kan jag därmed få fram ett konsensus om vad fotografer ute i etern anser om olika sociala medier.

All text är dock skriven och redigerad av mig.

Föregående Nätra Fjällskog i vinterskrud
Nästa Adobe Lightrooms AI-brusreducering

Lämna en kommentar

Hoppsan, du råkade klicka på den andra musknappen! Bara att klicka igen så försvinner detta meddelande.