Varför sociala medier inte lämpar sig för fotografering

När jag var ung brukade jag titta på min fasters oljemålningar som hängde på väggarna i hennes lägenhet. Motiven var olika och likaså storleken på målningarna, en av de största var ett naturmotiv som hängde i vardagsrummet. När det kom till släkten på min fars sida så fanns det alltid oljemålningar som hängde på väggarna, även mina föräldrar hade det i huset som jag växte upp i.

Jag gillade att stå på avstånd för att se hela målningen och för att se lite mer av detaljerna så gick man fram till tavlan och lutade sig framåt för att se hur de olika nyansera av penseldragen skapade detaljerna i målningen och för att sedan få med hela perspektivet igen så tog man några steg bakåt.

Idag gör jag samma sak, men det är fotografier som jag tittar på och det är mina egna bilder som jag har hängt upp i olika storlekar. Likt med oljemålningarna så skådar jag bilderna på avstånd och går sedan närmre för att se mer utav detaljerna i bilden. 

Att skriva ut en bild är speciellt, oavsett om man skriver ut det själv eller beställer en utskrift från en print studio. Känslan av att få se hur bilden bitvis kommer fram ur skrivaren eller när man rullar ut den beställda bilden för första gången är speciell. Det är med en viss spänning som man väntar på resultatet, även om man redan har sett bilden ett flertal gånger på en skärm.

För det är inte samma sak, att hålla i bilden rent fysiskt i händerna ger en helt annan upplevelse än att se tusentals pixlar återge bilden på en skärm, oavsett hur stor eller liten skärmen är.

En smartphone kan inte återskapa det stora i en bild, det krävs fysiskt utrymme för att göra det och en mobilskärm, som till ytan är mindre än ett vykort, har inte den möjligheten. Men du kan zooma på en smartphone, kanske du tänker och visst kan man det. Men när du kliver fram till en tavla så har du möjligheten att vrida på huvudet och se resten av målningen eller fotografiet och på så vis få se mer av helheten. På en smartphone kan du bara se ett utsnitt av hela bilden, likt ifall du skapade en rektangel med hjälp av att sätta tummen och pekfingret mot varandra på båda händerna och allt du kan se är det som är inom den rektangeln. Allt utanför är ”borta”, det är inte en del av det du betraktar.

Tänk dig att du skulle titta på en tavla på det viset, om du skulle hålla händerna en bit framför dig så skulle du behöva gå bakåt rätt långt för att få med hela tavlan inom rektangeln. När du gör det så ser du betydligt mindre av bilden, detaljerna flyter samman och storheten med bilden försvinner.

Detta är just det problemet som smartphones och sociala medier skapar. Vi får se bilderna i så pass litet format att vi inte kan se alla detaljerna samt att vi inte kan uppleva storheten med en bild på grund av de fysiska begränsningarna i mobilskärmens storlek. 

För att ta ett exempel, om du har en kamera som har en upplösning på 100 megapixlar så kastar du ungefär 90-99% av alla de megapixlarna när du laddar upp på sociala medier och då har vi inte räknat in kompression som i sin tur generaliserar detaljer för att bilden ska ta mindre plats på servrarnas hårddiskar. Detaljerna och skärpan som var där tidigare är i stort sett borta, vad du nu ser är bara en liten del av hur bilden verkligen ser ut. Likt ifall du står på långt avstånd och tittar på en tavla, du kan inte se detaljerna och du får inte riktigt upplevelsen av den förrän du står nära. För ju närmre du kommer bilden, desto fler detaljer ser du. En bild som du har laddat upp för att dela med dig är begränsad i sin mening att du inte kan få fler megapixlar ju mer du zoomar, det är alltid ett fast antal.

Likaså gäller för datorskärmar, den enda skillnaden är att pixlarna på skärmens yta täcker en betydligt större fysisk yta gentemot en smartphone. Den kan ge en upplevelse av en större bild, framförallt i jämförelse med en smartphone, men det beror väldigt mycket på vilken upplösning som bilden är lagrad med samt hur pass komprimerad den är. En annan aspekt är att skärmar har olika möjligheter att återge färger och det som ser korrekt ut på en skärm kan se groteskt ut på en annan. Detta gäller även smartphones då en del visar mättade färger medan andra är mer urvattnade.

Endast om bilden är bearbetad på en korrekt kalibrerad skärm och sedan visas upp på en kalibrerad skärm så återger den bilden så som fotografen hade tänkt sig. Med utskrivet fotografi behöver man bara se till att bilden ser korrekt ut vid utskrift och skriver man sedan ut samma bild igen så kommer det med stor sannolikhet se precis likadan ut.

Ett annat problem med sociala medier är att vi stannar inte upp och beundrar bilderna, vi tenderar bara att titta, ge en gilla markering för att sedan skrolla vidare. Fem minuter senare har vi glömt hur den bilden såg ut och likaså för de andra 30 bilderna vi såg under den tiden. Om vi skulle jämföra det med den fysiska världen så skulle det vara som att du sprang rakt igenom ett galleri och skrek att den där bilden gillar jag och när du väl har kommit ut ur galleriet så kommer du inte kunna komma ihåg några av de bilder du har sett. Du kommer inte hinna få vare sig ett intryck eller känslor av bilderna du passerade i hög fart.

När man besöker ett museum eller galleri så tar man tid på sig för att titta på allting, för att få intryck, för att se detaljer och framförallt för att skapa ett minne av det du sett.

Därför bör du som fotograf alltid satsa på att skriva ut dina bilder och hänga upp dem för allmän beskådan i ditt hem eller ha en utställning i ett lokalt galleri. Fotografier ska, likt oljemålningar, beskådas hängandes på en vägg där de ger känslor till den som beskådar den.

För det bästa som finns är när någon annan kommer och säger att hen vill ha en av dina bilder hängandes på sin egen vägg. Även den känslan är speciell och är en bekräftelse på en nivå som ligger långt över vad sociala medier kan åstadkomma, för det finns inga gilla markeringar i världen som kan mäta sig med det.

Föregående När turbulensen äntligen lägger sig
Nästa Mitt sista blogginlägg

Lämna en kommentar

Hoppsan, du råkade klicka på den andra musknappen! Bara att klicka igen så försvinner detta meddelande.