Prestandaproblem

Uppdatering: Detta inlägg är inte längre aktuellt på grund av att problemen är numera lösta.

Om du läser detta så grattis, du lyckades komma fram. 

Tyvärr är det såhär min hemsida är för stunden, åtminstone tills problemet är löst och jag kan inte göra så mycket något åt saken.

När jag skaffade mitt konto hos mitt webbhotell för 12 år sen så var det inga prestandaproblem alls. Att köra WordPress skiljde inte så mycket från någon annan webbsida på den tiden. Det mesta gick fort, vare sig om det var att besöka sidan eller att gå igenom administrator panelen.

Men mycket har hänt på 12 år, WordPress har växt, blivit större med fler funktioner och mer säkerhet. Webben i sig har växt rejält, helt nya scriptbibliotek har tillkommit samt massor med nya designaspekter har gjort webben både mer funktionell men också betydligt snyggare. Det mesta av detta körs i webbläsaren, men det är fortfarande en serven i bakgrunden som ska se till allting kommer upp i besökarens webbläsare.

Problemet är att jag sitter med samma serverprestanda idag som jag gjorde för tolv år sen och det känns som att spela ett nytt datorspel på en dator som inte riktigt klarar av det rent prestandamässigt. Vissa stunder kan det gå hyfsat bra medan i nästa är det helt ospelbart och det är så jag känner för min hemsida just nu. För det mesta fungerar det hur bra som helst att besöka min hemsida och det går relativt fort att ladda in sidorna, förutom butiken. Men så fort flera bestämmer sig för att besöka hemsidan, framförallt om jag är inloggad samtidigt och arbetar på sidan, ja då möts man av en sida som säger att webbsidan är inte tillgänglig.

Detta är oerhört tråkigt, inte bara för er som vill besöka hemsidan utan även för mig som förlorar en massa trafik för att sidan är otillgänglig, men också att det riskerar sänka min försäljning på grund av att om sidan slutar fungera mitt i en beställning så kommer kunden inte försöka att slutföra den.

Mitt föregående tema fungerade hyfsat bra, den var lite långsam, men jag hade inte heller några plugin installerade som gjorde sidan snabbare. Vilket jag har idag med det nuvarande tema, utan dem så hade ni inte kunnat besöka sidan alls.

De prestandaproblemen som hemsidan har idag har gjort att jag har inte skrivit några nya blogginlägg alls i ren rädsla av att du som besökare inte kommer åt den på grund av allt för ”hög” trafik. Dessutom så tar det betydligt längre tid att skriva nya inlägg just på grund av prestandan och likaså är det för att uppdatera gallerierna och webbutiken.

Men det finns ett ljus i tunneln. Jag har varit i kontakt med mitt webbhotell och de sade i höstas att de skulle försöka prioritera att uppgradera min hemsida eftersom det får alla parter att hamna i dålig dager, av just den anledningen berättar jag inte vilket webbhotell jag har. Vad som menas med uppgradering är att hemsidan flyttas över till nya servrar med kraftfullare processorer, snabbare diskar och framförallt, mycket mer minne som gör det möjligt att jag kan vara inloggad samtidigt som flertal besökare kan titta igenom hemsidan.

Så när sker uppgraderingen? Det frågade jag rätt nyligen och svaret är att det lär komma inom de närmsta veckorna. Det är en väldigt diffus tidsangivelse, för det kan ske imorgon eller om två tre veckor. 

Så jag är hemskt ledsen att hemsidan har varit så problematisk att besöka det senaste året och jag har verkligen gjort allt jag kan för att få till en mycket bättre användarupplevelse av hemsidan. Jag jobbar med utveckling av programvaror och för mig är användarupplevelsen bland det viktigaste som finns.

Oavsett när uppgraderingen sker så kommer jag skriva om det här i bloggen och lägga till en ändring i början av detta inlägg som säger att det är över nu.

Tills dess så blir det sparsamt med inlägg om än några alls, men därefter ska jag försöka komma igång ordentligt med det mesta och förhoppningsvis få denna hemsida mer levande än någonsin.

Föregående Inga nya Irix objektiv
Nästa Blixtsnabbt!

Lämna en kommentar

Hoppsan, du råkade klicka på den andra musknappen! Bara att klicka igen så försvinner detta meddelande.