Nytt år, ny hemsida och jag är tillbaka!

Jag är äntligen tillbaka från semestern, som jag har haft sen första november i fjol, hela två månaders uppehåll av fotograferandet!

Det är ju ett nytt år, men jag tänker inte gå igenom planerna för det här året än utan jag tänker gå igenom vad som händer just nu och framförallt med hemsidan!

Nytt tema, ny design

Det stämmer! Jag har kastat ut det gamla temat jag hade för hemsidan och införskaffat mig ett nytt. Som du troligen redan har lagt märke till så ser rubrikerna lite mer annorlunda ut, de är nämligen bredare. Det är mera luftigt mellan styckena och bilderna, på ett betydligt jämnare sätt än tidigare. Dessutom finns det ett flertal animationer som blåser liv i sidan.

En annan stor skillnad är att förstasidan (hem) är inte längre skrollbar, istället visas det ett bildspel.

Tittar du runt i de andra blogginlägg så kommer du lägga märke till speciella designval från min sida gällande inläggen som behandlar fotoåret samt utflykter. De börjar med tre bilder från självaste inlägget som en kort summering om vad som kommer visas. Nedan har vi ett exempel på hur de ser ut.

Ny standardbild

Om du har hunnit titta runt lite i bloggen så har du säkerligen sett följande bild på flera inlägg. Denna bild är vad jag kommer ha som standard bild när jag inte har någon annan bild som passar, eller tills jag fixar en bild som passar.

Större bilder, smalare text

Tidigare har bild och text haft samma bredd, det vill säga 650 pixlar. Men nu är det ändring på det. Bilderna har numera en bredd på 800 1120 pixlar i flödet och för bilder i porträttläge är det 800 pixlar för höjden.

Maxbredden för sidan är 1140 pixlar, vilket något jag är positiv över då majoriteten av dagens datorer och skärmar har en minimal skärmbredd av 1920 pixlar eller högre. Det är just detta som gör att titlar och minigalleriet ovan blir mycket bredare än texten.

Textbredden har också blivit smalare, minskat ned till 600 pixlar. Anledningen till detta är läsbarheten, om en textrad har fler än 85 tecken så blir det jobbigare att läsa den och framförallt är risken för att tappa bort sig högre. En normal rad har numera runt 82 tecken. 

Inte nog med det, det är nya teckensnitt som är betydligt lättare att läsa jämfört med hur det var tidigare, vilket var något jag faktiskt störde mig på med det gamla temat.

Bättre anpassad för mobiler

Många av er som besöker hemsidan gör det med mobila enheter och mitt föregående tema var något slö och tung för just mobila enheter, denna är betydligt snyggare och snabbare för er alla som gör ett besök via mobilen.

Var är alla blogginlägg samt kommentarer?

Jag har inte fört över alla blogginlägg från det gamla temat än, jag har valt att enbart lägga till alla inlägg för 2020 och 2021 såhär långt. Äldre inläggen kommer att publiceras med tiden.

Anledningen till detta är för att jag lägger in dessa manuellt, jag återskapar inte direkt från en säkerhetskopia som jag har gjort. Det gör att det blir mer jobb, men samtidigt så kan jag göra om designen för alla inlägg med minigallerier, bättre placeringar av bilder och mycket mer.

Detta resulterar i dessvärre att alla kommentarer från inläggen försvinner, vilket är självklart oerhört tråkigt. Men det är en avvägning jag måste ta för att få till en betydligt bättre hemsida. Det är lite av nackdelen med de nya moderna och flexibla teman som finns idag, de är fantastiska att bygga upp nya hemsidor med. Men oerhört komplexa ifall du ska gå från ett tema till ett annat och det är inte bara att kopiera över hursomhelst.

En annan liten detalj är att vissa länkar till äldre inlägg fungerar inte än, men kommer åtgärdas så fort jag har återpublicerat de äldre inläggen.

Sen kommer jag inte återpublicera alla inläggen heller, vissa är väldigt utdaterade medan andra har redan ersatts av nya. Jag besökte Skuleskogen i fjol och då känns det inte nödvändigt att även publicera samma inlägg från 2016, även om det finns ett fåtal bilder som skiljer inläggen åt.

Jag kommer även skriva nya inlägg gällande guider, utrustning med mera och då känns det inte häller nödvändigt att återpublicera de som har flera år på nacken.

Likaså gäller inlägg som inte längre har något nyhetsvärde, som inlägget om att jag har slutat fota norrsken (har börjat igen) eller att det har skett en namnändring och så vidare. Dessa behöver inte heller publiceras.

En integrerad butik

En enorm fördel med just det här temat är att den har stöd för WooCommerce, vilket betyder att jag kan integrera en webbutik direkt med hemsidan och du behöver aldrig lämna den! Tidigare hade jag en separat sida som var oerhört seg och inte alls något vidare snygg heller, men nu är det ett minne blott!

Däremot så finns inte webbutiken tillgänglig än, även om det står i menyn men detta är för att få en balanserad meny. Helt enkelt ett litet bekymmer med hur det här temat är uppbyggt gällande menyer.

Beräknar att lansera butiken under första kvartalet i år.

Och så mycket mer

Hemsidan är i stort sett klar som den är, det finns alltid småsaker att göra för att få det lite bättre. Detta är ett kraftfullt tema som ger stora möjligheter och jag har bara skrapat på ytan av vad det kan göra.

Jag vill önska er en god fortsättning på det nya året och jag kommer publicera årets planering inom kort.

Föregående Fotoåret 2021
Nästa Året 2022

Lämna en kommentar

Hoppsan, du råkade klicka på den andra musknappen! Bara att klicka igen så försvinner detta meddelande.