Jag skrev aldrig aprilskämtet

Första april publicerade jag följande inlägg där jag berättade om att jag skulle använda mig av AI (artificiell intelligens) för att skriva om mina bilder, utdraget som jag använde till inlägget samt i sociala medier var följande:

Jag är en naturfotograf som älskar att fånga vackra ögonblick i naturen. Men jag har ett problem. Jag är inte så bra på att skriva om mina bilder. Därför har jag anlitat en AI som kan skriva blogginlägg åt mig. Det är inte fusk, det är smart!

Detta var ju självklart ett aprilskämt, jag hade även lagt till en etikett där det stod uttryckligen aprilskämt. 

Men, det är betydligt mycket mer som ligger bakom detta blogginlägg än vad man först tror och titeln ger ifrån sig det:

Det är inte jag som har skrivit det här inlägget

Vilket stämmer, jag skrev aldrig inlägget, faktum är att jag redigerade aldrig den texten. Vad du just läste i citatet ovan och i det blogginlägget är skrivet av en AI.

Så hur gjorde jag detta?

Jag använde mig av Chat GPT-4 (Open AI) för att generera detta inlägg, dock så prenumererar jag inte på Chat GPT Plus utan jag använde mig av den inbyggda som finns i Bing, vilket jag kommer åt tack vare att jag är med i Microsoft’s Insider Preview Program.

Med webbläsaren Microsoft Edge, som har Bing inbyggt, kan jag be den att generera text utifrån en prompt samt bestämma hur jag vill att svaret ska presenteras som (se bild).

Som ett aprilskämt så ville jag att tonen för inlägget skulle vara roligt och att det skulle vara ett kort blogginlägg.

Prompten bestod av att jag förklarade att jag var en naturfotograf som ville publicera ett blogginlägg där jag argumenterar till varför jag skulle använda mig av AI för att skriva mina blogginlägg.

Resultatet blev det jag publicerade, men det var inte det första svaret jag fick. Det första var bra till en början, men spårade sen ur. Jag testade sen att använda mig av tonen entusiastisk men det resulterade i att jag helt plötsligt hette Lars och att jag hade farit världen över och fotograferat, vilket så långt ifrån sanningen man kan komma. Jag bytte tillbaka till rolig ton och försökte igen och då fick jag den texten som kan läsas i inlägget.

Texten som är publicerad i blogginlägget är texten som AI:n i Bing genererade för mig i sin helhet, utan några som helst handpåläggningar.

Det handlade dock inte bara om ett aprilskämt, det handlade också om att lura er med självaste texten, allt för att bevisa en poäng.

Bing

När AI verktyg är så pass kraftfulla som Chat GPT-4 så kan vi inte längre lita fullt ut på att allt vi läser skrivs av en människa, vilket var poängen med aprilskämtet. 

Men AI kan också använda som verktyg, vilket jag gjorde i mitt inlägg Varför Vero. Där använde jag mig av Bing chatten för att söka svar på några av de fakta som jag behövde för inlägget, som när startades Instagram och när förvärvades det av Facebook eller vilken upplösning använder sig Vero av när det kommer till bilderna på deras plattform.
Dessa frågor ställde jag i dess chat funktion och den svarar med informativ text samt länkar till de källor som den har baserat sitt svar på. Detta är oerhört användbart eftersom du kan själv klicka på dessa länkar för att läsa vidare om svaren du sökte.

Gällande vad fotografer anser om Instagram så tog jag hjälp av dess skrivfunktion för att generera ett professionellt, men kort, blogginlägg om varför fotografer inte gillar Instagram. Jag publicerade dess svar i en fotogrupp för att se ifall de instämde med AI:ns svar, vilket de gjorde. Svaret var ändå rätt uppenbart för mig och jag hade kunnat skriva ned alla de punkterna utan att ens behövt fråga AI:n.

Anledningen till att jag gjorde det var för att få struktur i inlägget, för min text började spåra ur av den anledningen att det finns så oerhört många fler anledningar till varför jag avskyr Instagram och inlägget utgick då helt plötsligt från mina egna preferenser istället för fotografer i allmänhet.

Att jag använde mig av Chat GPT-4, i form av Bing, nämns i det inlägget och jag kommer högst troligen ta hjälp av AI:n fler gånger för att söka information och låta den hjälpa mig att strukturera ett blogginlägg, speciellt nu när jag börjar publicera nya inlägg allt oftare, men också för att hjälpa till när jag har skrivkramp. Dock så kommer all text jag skriver vara av mig, det är mina ord, mina uttryck samt mina tankar som kommer återspeglas i mina inlägg.

Gällande bilden till inlägget, den genererades med hjälp av Adobe’s Firefly. Det är en etiskt baserad AI bildgenerator som just nu är under Beta, som jag också har äran att få prova och ta del av.

Även här är det viktigt att påpeka att även om jag leker med denna teknik för att skapa nya saker och ta inspiration av det till andra intressen så jag kommer aldrig publicera en AI genererad bild som om den vore en bild som jag själv har tagit med kameran. Tekniken är förvisso inte riktigt där än för att vara helt övertygande, men det lär vara det inom snar framtid och även då så kommer jag aldrig använda mig av det för att generera bilder som jag aldrig har tagit.

Med allt detta sagt så vill jag bara avsluta detta inlägg med en bild på en glad AI genererad robot som har ett budskap att säga (ett glatt meddelande från en glad robot).

Hej! Jag är en glad robot som vill skicka dig ett glatt meddelande. Jag hoppas att du har en fantastisk dag och att du känner dig lycklig och nöjd. Du är en underbar person som förtjänar allt gott i livet. Jag är så stolt över dig och allt du har åstadkommit. Tack för att du är du!

Föregående Det är inte jag som har skrivit det här inlägget
Nästa Adobe Lightrooms AI-brusreducering

Lämna en kommentar

Hoppsan, du råkade klicka på den andra musknappen! Bara att klicka igen så försvinner detta meddelande.