Inga nya Irix objektiv

För fem år sen (2017) köpte jag mitt första Irix objektiv, ett Irix 15/2.4. Ett ljusstarkt vidvinkel med manuell fokus samt en låsbar fokusring som gjorde det lämpligt för astrofotografering. Ett år senare köpte jag deras mer extrema vidvinkel, Irix 11/4 som delar samma form av fokusring som 15 mm.

Därefter visade Irix upp ett 150 mm makro, Irix 150/2.8 Macro, och tanken var att jag skulle införskaffa den. Men det var flera år sen den lanserade, så varför har jag inte införskaffat det objektivet?

Jag har ju skrivit ett flertal artiklar om de objektiven jag har och även rekommenderat dem varmt till andra, så varför fortsatte jag inte att investera i fler Irix objektiv?

Borgahällan
Irix 11/4

Det som var största fördelen med de två första objektiven som de lanserade var att de hade goda egenskaper kontra priset, faktum är att i den prisklassen så var de rätt så unika. Detta gällde framförallt de billigare Firefly versionerna då Blackstone var något dyrare med sina metallhöljen.

Objektiven de släppte efteråt klev upp i prisklass och blev betydligt dyrare. Det är förståeligt, absolut. Objektiv med betydligt bättre egenskaper blir alltid dyrare, vare sig det gäller skärpa, ljusstyrka eller linsegenskaper som motverkar alla möjliga sorters aberrationer.

Irix 15/2.4

Det som gjorde att jag var intresserad av deras 150 mm makro var just att det var 150 mm, man skulle kunna komma närmre objektet samt det skulle passa ypperligt till att fota lite enklare djuprymdsbilder med den, som Andromeda eller Orionnebulosan. På en Canon APS-C så skulle det motsvara 240 mm.

Vid den här tiden fotade även min fru och även hon ville ha ett makroobjektiv och jag fick helt enkelt låta henne få köpa ett och jag väntade med mitt. Det var Canons EF 100/2.8L IS USM. Ett makroobjektiv som har autofokus. Jag var inte helt imponerad av det objektivet då, utan jag kände att jag fortfarande skulle införskaffa Irixs makroobjektiv istället, trots att det saknade både bildstabilisering och autofokus.

Men jag fick aldrig upp ett intresse för makro och min fru tappade intresset för fotograferingen. Hon fotar bara någon gång ibland när hon får lust. Det gjorde att jag kunde i stort sett använda hennes makroobjektiv när jag ville, vilket gjorde att ett Irix 150/2.8 kändes ganska överflödigt. Dessutom så var det ett tag där hon ville fota fåglar och vilt, precis om jag, vilket ledde till att vi köpte ett Tamron 100-400 4.5-6.3 DI VC USD. Det objektivet sålde vi nästan två år senare, när hon tappade intresset för fotograferingen och för det mesta så nöjer hon sig med mobilen idag och hon vill främst fota det jag inte fotar – det vill säga porträtt på barnen och stadsfoton. 

I och med dessa objektivköp, för att gynna hennes fotografering, gjorde att de objektiven jag ville ha fick skjutas upp och när det äntligen var dags för mig att införskaffa ett nytt objektiv, då valde jag inte ett Irix objektiv. Jag köpte Canon EF 16-35/4L IS USM, ett av de skarpaste vidvinkelzoomarna som finns på marknaden och jag hade suktat efter detta objektiv i flera år. Det var också det objektivet som tog död på mitt intresse för Irix.

Irix 11/4

Innan jag köpte vidvinkelzoomen så var det vidaste jag hade med autofokus 24 mm, det var nämligen Canon EF 24-105/4L IS USM. Ett bra allroundobjektiv med något mjuk skärpa. Därför använde jag Irix 15/2.4 en del vid landskapsfotograferingen för att få vidare bilder, men när jag helt plötsligt hade 16-35 mm med autofokus och betydligt bättre skärpa, då kändes 15 mm objektivet överflödigt och det användes främst till norrskensfotograferingen. Irix 11/4 mm å andra sidan användes flitigt när vidvinkelzoomens 16 mm inte var tillräckligt, likaså för Irix 15 mm.

Vid det här laget hade Irix släppt flera nya objektiv, en serie av ljusstarka f/1.4 objektiv med brännvidderna 21, 30 och 45 mm. Alla något dyrare än makroobjektivet och nästan dubbelt så dyra som deras 15/2.4 Firefly. 

Men något annan hände, Irix började satsa mer på att skapa objektiv för film med deras serie av Cine Lenses. Även om deras Cine Lenses senare släpptes som modeller mer inriktad för fotografer så är det främst video de satsar på i förstahand. För att göra det mera lättförståeligt, alla objektiven som jag har nämnt såhär långt i det här blogginlägget har en motsvarande Cine Lens med egenskaper riktad till just filmande.

Nu när de hittade en nisch som de gärna fokuserade på och sedan släppa samma objektiv i efterhand för fotografer så hände något annat, de svenska återförsäljarna började plocka bort Irix objektiven från hyllorna och idag kan man på sin höjd beställa det som en specialorder/direktimport genom en fotobutik eller direkt från Irix egen hemsida.

Irix 15/2.4

Jag hade gärna velat skaffa fler Irix objektiv, men idag känns det bara som om de vore ett överflöd. Sen vi uppgraderade Canon EOS M50 (gemensam kamera) till Canon EOS M6 MKII samt att jag köpte Sigma 16/1.4 till den kameran så har Irix 15/2.4 hamnat i ett glasskåp för uppvisning, jag använder det inte längre för norrsken. Förutom när jag även vill använda mig av min Canon 7D MKII också när jag fotar norrsken. Om det inte vore för att motljusskyddet är trasigt så hade jag nog sålt objektivet.

Irix 11/4 däremot är något jag börjar använda alltmer vid panoraman eller vid tillfällen där 16-35 mm inte är tillräckligt, det är åtminstone ett objektiv jag alltid har i kameraväskan. Gällande makro så har jag börjat fota lite makro med Canon objektivet vi har och det går sisådär, jag har inte riktigt fått kläm på det än men autofokusen samt bildstabiliseringen gör en enorm skillnad. Faktum är att jag skulle inte vilja fota samma motiv med ett objektiv utan autofokus eller bildstabilisering.

Med andra ord så kommer jag inte längre sukta efter Irix objektiv och även om jag har lite andra Irix grejer, som keps och paraply så betyder det absolut ingenting. Jag fick det av dem bara vid ett tillfälle, någon tävling eller något sånt.

Om jag skulle få välja ett objektiv att köpa just nu så skulle det bli ett 24-70 mm objektiv då jag verkligen behöver något skarpare än Canon 24-105/4L IS USM som jag har. Men, det får bli en annan gång. Jag kommer ganska långt med det jag har och jag är väldigt nöjd med det jag har.

Men det blir inga fler Irix objektiv.

Däremot om du vill läsa mer om vad jag tycker om de två Irix objektiven jag har så  kan du göra det via länkarna här nedan.

Föregående Året 2023
Nästa Ny bild i butiken: Morgonrodnad i Nätra Fjällskog

Lämna en kommentar

Hoppsan, du råkade klicka på den andra musknappen! Bara att klicka igen så försvinner detta meddelande.