Facebooks komprimeringsalgoritm har blivit mindre förlåtande

I mitt arbetsflöde med bilder har jag i flera år arbetat med att skapa bilder som har en specifik upplösning, 2560 x 2560 pixlar, och sparat dessa för hemsidan och sedan publicerat i sociala medier, med undantag för Instagram. Detta har aldrig varit ett problem, tills nu på sistone.

Jag har nämligen upptäckt att bilder som normalt är skarpa, börjar bli rätt oskarpa när jag publicerar dem på Facebook. Detta kanske inte syns när man tittar på dem med mobiler, men tittar man på en större 4K skärm så blir det mer uppenbart att skärpan inte sitter där det ska. Det blir dessutom ännu mera tydligt ifall man använder sig av skalning på skärmen. 

För vissa är detta kanske uppenbart, Facebooks rekommendationer är att ladda upp en bild i 2048 x 2048 pixlar för att få bäst skärpan på bilderna. Men många laddar upp bilder från mobiler och en del vill dessutom inte ha ett flertal uppsättningar av en och samma bild för alla sociala plattformar och fotosidor, jag tillhör den kategorin. Det lägger också på lite mer tid för varje bild man bearbetar.

Men har det inte alltid varit såhär? Nej, det har det inte. Bilder var skarpare förr när man publicerade dem och idag har komprimeringsalgoritmen blivit mindre förlåtande, det vill säga mer aggressiv, vid uppladdning av bilder som inte överensstämmer med upplösningen som rekommenderas.

För att bevisa det så kommer jag använda mig av följande närbild på en rävhona.

På grund av pälsen så är den en av de detaljrikaste bilderna jag någonsin jag har publicerat, men också på grund av att jag publicerade den 10:e juli 2019. Detta är en bra referens eftersom det är en så pass gammal publicering.

För att göra detta test så har jag laddat upp exakt samma källbild som då, det vill säga den 9:e juli 2022, och sedan laddat ned den från Facebook. Jag har även laddat ned bilden från tre år sedan.

Tittar man på egenskaperna för bilderna så upptäcker man en markant sak. Upplösningen på bilderna matchar inte. Vid något tillfälle så ändrade Facebook upplösningen. Jag refererar bilderna hädanefter efter det årtal som de är publicerade.

2019 2022
Upplösning 2,46 MP 2,80 MP
Filstorlek 609 kB 655 kB
Kvalité 247 kB/MP 234 kB/MP

Trots att man har ökat från 1920 pixlar (2019) till 2048 pixlar (2022) för den längsta sidan så har kvalitén, det vill säga antalet kB/MP, sjunkit. Detta betyder att komprimeringen har blivit mer aggressiv och skalat ned kvalitén på bilderna genom att minska storleken de tar på disk. Men syns detta i verkligheten?

Som du kanske märker när du drar avskiljaren fram och tillbaka så är bilden till höger (2022) betydligt mjukare i skärpan än den vänstra (2019).

Men vad händer när man publicerar en bild med korrekt upplösning, det vill säga 2048 x 2048, och laddar ned den?

2019 2022 2022 (korrekt)
Upplösning 2,46 MP 2,80 MP 2,80 MP
Filstorlek 609 kB 655 kB 732 kB
Kvalité 247 kB/MP 234 kB/MP 261 kB/MP

Här händer det något intressant, filstorleken blev större. Ser man till kvalitén så blev det en ökning med 11,5 % i jämförelse med att ladda upp en bild med högre upplösning. Men syns detta visuellt?

Ja, ännu en gång så syns det tydligt att den vänstra (2022) är betydligt mjukare i skärpan än den högra (2022 med korrekt upplösning).

Med andra ord bör man ladda upp bilder med korrekt upplösning för att få maximal skärpa, men varför behövde man inte det för tre år sen? Faktum är, efter att ha grävt bland mina publiceringar, så visar det sig att allting jag har publicerat efter 5:e maj i år har haft den högre upplösningen. Det vill säga att allting jag publicerade innan dess har haft upplösningen 1920 x 1920 pixlar medan idag är det den nya upplösningen på 2048 x 2048 pixlar.

Varför Facebook gjorde denna förändring vet jag inte, men jag vet vad det innebär för mig och många andra som inte publicerar i korrekt storlek och det är att det blir ett steg till i arbetsflödet för att visa våra bilder med maximal skärpa. 

Föregående Solnedgång vid Högklinten
Nästa En morgon i Hummelviks naturreservat

Lämna en kommentar

Hoppsan, du råkade klicka på den andra musknappen! Bara att klicka igen så försvinner detta meddelande.