Del tre: Har min semester gjort någon skillnad för min fotografering?

Detta är den tredje och sista delen om hur min semester har påverkat min fotografering. Del ett kan du läsa om här och del två här.

Denna del kommer innehålla en snabbtitt på hösten, det vill säga september och oktober, samt en summering för hela året.

Hösten

Vi tittar först på antalet publicerade inlägg under hela september och oktober och kan konstatera, likt under sommaren, att jag har publicerat fler bilder i år i jämförelse med de två föregående åren.

När det gäller antalet gillamarkeringar för samma period så blir det riktigt intressant. Jag publicerade elva inlägg fler i år i jämförelse med 2020 men lyckas generera tre gånger fler gillamarkeringar!

Utifrån graferna ovan kan vi nog konstatera att genomsnittet för antalet gillamarkeringar per inlägg kommer vara avsevärt mycket högre än de två tidigare åren och visst är de det vi ser i följande graf.

För hela året

Nu när vi har sprungit igenom de två höstmånaderna så kan vi äntligen fokusera på hur det har gått för mig under hela året.

Fast det är ju en sanning med en viss modifikation, det är faktiskt bara tio månader vi jämför och det är just på grund av att jag fotade inte under november och december i fjol i och med att jag hade semestern under de två månaderna.

Med andra ord så jämför jag bara perioden januari till oktober för respektive år.

Antalet inlägg

Vi börjar med att titta på antalet inlägg under perioden och resultatet är som följande:

2020: 165 inlägg
2021: 178 inlägg
2022: 175 inlägg

Visuellt ser det ut som följande:

Jag har tidigare pratat om att kvalité borde gå före kvantitet och trots att jag har publicerar betydligt fler inlägg under sommaren och hösten så lyckades jag publicera lite färre inlägg i år i jämförelse med i fjol. men betydligt fler än 2020.

Antalet gillamarkeringar

När det kommer till gillamarkeringarna så kan vi se ganska stora skillnader från år till år:

2020: 16 171 stycken
2021: 20 532 stycken
2022: 27 967 stycken

Jämför man 2022 med 2020 så ser vi en ökning på hela 72,9 procent! Om vi istället jämför med 2021 så blir det en ökning på 36,2 procent. Detta är rejäla ökningar och i och med att följarskaran inte har ökat i samma grad som gillamarkeringarna så är det en försumbar faktor i det hela.

Visuellt ser det ut som följande:

Genomsnittet

Utifrån de två graferna vi just har tittat på så kan vi nog redan konstatera att detta år har inte varit något annat än ett grymt bra år! Grafen visar dessutom ingenting annat: 

Genomsnittet ökade med 63,1 procent från 2020 till 2022 och 38,5 från 2021 till 2022. Tittar vi i grafen så ser vi dessutom en exponentiell ökning under de tre åren som jag har jämfört emellan.

Analys

Personligen hade jag inte förväntat mig detta resultat efter två månaders semester från fotograferingen. Att antalet inlägg i år är färre än 2021 förvånar mig inte, för jag publicerade många bilder det året som jag egentligen skulle bara ha låtit ligga på datorn och aldrig visats upp för omvärlden. Men det var inte mycket färre och en anledning är nog på grund av att jag publicerade fler bilder under sommaren och hösten i år i jämförelse med tidigare år.

Att sedan titta på antalet gillamarkeringar gör det hela ännu roligare. Som jag tidigare nämnde så är antalet följare en försumbar faktor i och med att den största ökningen av följare skedde mellan 2020 och 2021 och inte i år.

Vad detta betyder är helt enkelt att ni följare uppskattar mina bilder betydligt mer än tidigare, där fyra stycken bilder har passerat 300 gillamarkeringar under den här perioden i år. Sist detta hände var 2019. Det ska dock poängteras att jag hade två marknadsförda bilder som genererade 1000 gillamarkeringar vardera under 2021 och trots det så kom det inte i närheten av summan jag fick i år. Dessutom så har jag inte haft en enda marknadsföring i år.

Den sista grafen reflekterar allting jag har just skrivit, detta år blev galet bra i jämförelse med tidigare år och det till trots att jag har publicerat några bilder i år som inte alls har gjort sig bra i jämförelse med de andra jag har publicerat i år.

Slutsats

För mig känns det som om jag verkligen är på banan i igen, jag har tagit mig ur det destruktiva spåret som jag körde ned i under pandemin och för första gången på länge känns det som om jag utvecklas som fotograf.

Dessutom så har fotograferingen blivit roligare, jag har utmanat mig själv lite och framförallt planerat betydligt bättre när det gäller fotograferingen, speciellt under sommaren. Att jag dessutom har hållit mig fast vid ett tema i år har nog bara gjort saken bättre.

Jag har dessutom börjar zooma in mer men samtidigt zoomat ut för att fånga nya perspektiv som jag tidigare har förbisett. Ett objektiv som jag börjar använda alltmer är mitt Canon EF 100/2.8L IS USM Makro och även om det är ett fast objektiv så fotar jag väldigt mycket panorama med och jag gillar kompressionen som det skapar. Många panoraman som jag tar med det blir så mycket bättre än om jag försöker fota samma motiv med mitt vidvinkelobjektiv. Jag saknar faktiskt ett 24-70 mm objektiv och likaså ett 70-200 mm. Vad jag har är 16-35 mm, ett 50 mm och sen kommer 100 mm, därefter kommer 100-400 mm. Detta betyder att jag får kompromissa en hel del när varken 35 mm eller 50 mm räcker till. Visst har jag ett 24-105 mm, men den har alldeles för mjuk skärpa för att använda när jag fotar med Canon M6 MKII. Det objektivet ligger oftast hemma, men ibland tas det med ändå och oftast blir det på Canon 7D MKII där man inte märker av bristerna på samma sätt som med M6 MKII.

Vad jag försöker säga är att jag har börjat utnyttja min utrustning mer och på ett betydligt effektivare sätt än innan.

Det kommer nu inte bli några fler analyser kring huruvida semestern har gjort skillnad eller inte, för vi kan konstatera att det har det gjort och var och varannan bild jag publicerar passerar 200 gillamarkeringar. Det är så oerhört roligt att se den uppskattningen och även den ökande mängden kommentarer som mina bilder har fått samt att antalet följare sakta börjar öka igen.

Nu längtar jag efter nästa år och det nya temat jag kommer ha för det året, mer om det kommer ni få läsa senare.

Föregående Nya förändringar på hemsidan
Nästa Ett erkännande - jag har misslyckats

Lämna en kommentar

Hoppsan, du råkade klicka på den andra musknappen! Bara att klicka igen så försvinner detta meddelande.