Året 2022

Då var det dags igen, ett nytt år och en ny årsplanering.

Likt tidigare år så har vi en pandemi som stökar till det mesta för oss och just därför kan det också påverka mina möjligheter till utflykter även detta år.

Jag vill se bergen igen, bergen Gandalf!

Jag har under de senare åren varit oerhört dålig på att bege mig upp på berg. Jag älskar berg, jag älskar utsikten, stillheten och se vår värld ur ett annat perspektiv som gör oss så ynkliga i det stora hela. 

Därför har jag bestämt mig för att det ska bli en ändring i år, jag ska besöka ett flertal berg under årets gång och det ska bli betydligt många fler än de fyra bergen jag besökte i fjol.

Följande berg är ett axplock av de jag ska försöka besöka i Höga Kusten:

 • Tjärtunnberget
 • Hummelviksberget
 • Vårdkallberget
 • Fäberget
 • Getsvedjeberget
 • Västanåhöjden
 • Balesberget/Balesudden
 • Prästberget
 • Högklinten
 • Omneberget

Det största och mäktigaste av alla bergen som jag ska bestiga i år blir nog ändå Borgahällan. I fjol åkte jag ju till både Borgafjäll och Saxnäs själv under en heldag, men i år ska jag enbart fara till Borgafjäll och under den vistelsen ska jag bestiga självaste hällan och nå dess topp. Det kommer fotas och dokumenteras hela vägen upp och resan kommer planeras in i minsta detalj för att jag ska ha så klar utsikt som möjligt från toppen, 1150 m ö h.

Återbesök

Som årlig tradition brukar jag och familjen fara på två utflykter varje sommar. I fjol blev det dessvärre bara en. 

Den första utflykten blir till Åre, besöka Ristafallet och Tännforsen på nytt. Det kommer självklart inte bara bli de två vattenfallen, vi kommer även besöka mer i området och beroende på omständigheterna så kanske vi gör ett besök i Oviksfjällen.

Vildmarksvägen och Stekenjokk, en årlig självklarhet och denna gång kommer det bli annorlunda. Vi ska åka direkt till Stekenjokk utan en massa stopp längs vägen och när vi väl är på Stekenjokkplatån så kommer vi påbörja några timmars vandring runt däruppe innan vi börjar fara hemåt igen. Detta är något jag verkligen längtar efter, inte bara åka rakt igenom utan vi ska verkligen spendera tid ute i vildmarken.

Sen blir det också, som jag tidigare nämnde, ett återbesök för mig till Borgafjäll.

Naturreservat

Att besöka naturreservat eller att vara ute i skogen överhuvudtaget har också varit dåligt med de senaste åren, jag har mest suttit bakom ratten och glidit förbi mellan träden och fotat från vägen. Men nu ska det bli ändring på det och jag ska försöka besöka några av de naturreservat som ligger i Höga Kusten:

 • Balesuddens naturreservat
 • Hummelviks naturreservat
 • Västanåhöjdens naturreservat
 • Omnebergets naturreservat
 • Högklintens naturreservat

Fauna

Likt tidigare år så kommer jag självklart leta efter en rävfamilj att följa, men jag kommer inte göra som i fjol där jag enbart besökte grytet hela tiden istället för att fota annat. Jag kommer med all säkerhet hitta räv och förhoppningsvis rävungar, men om det är en familj jag kan fota vid ett flertal tillfällen återstår att se. 

Kommer också försöka mig på att få bild på lavskrika igen. Orrspel och tjäderspel är ju något jag också hoppas på, men det är tidiga och kalla morgnar som gäller.

Lodjur är ju något jag hoppas på och känner till områden som de befinner sig i. Det är bara turen som behöver vara på ens sida.

Slutkläm

Denna planering skiljer sig en del från tidigare år, även om det är mycket som har tagits med och trots att vi har en pågående pandemi så har jag ändå förhoppningar för detta år.

Jag försöker se till att hålla mig frisk och må bra och jag gör det bäst i naturen och uppe på bergen, därför blir bergen och skogarna det stora temat för i år.

Min förhoppning är att det blir färre, men betydligt bättre bilder i år än tidigare år.

Föregående Nytt år, ny hemsida och jag är tillbaka!
Nästa Bloggen är klar

Lämna en kommentar

Hoppsan, du råkade klicka på den andra musknappen! Bara att klicka igen så försvinner detta meddelande.