Apparna jag använder för att planera mina fotoutflykter

Som naturfotograf använder jag mig av ett flertal appar för att planera mina fotoutflykter och i detta inlägg kommer jag presentera de alla och berätta vad jag använder de till.

Lantmäteriet

Det vanligaste verktyget jag använder för att planera mina utflykter är på Lantmäteriets hemsida. Fördelen med denna karttjänst är att du har oslagbar upplösning över Svea Rike som fungerar lika bra på mobiler som på datorer. 

Du har möjlighet att välja mellan olika lager och mina favoriter är flygfoto, bergodalkarta samt terrängskuggning.

Flygfoto hjälper mig att hitta forsar i åar och älvar samt se ifall det är stenstrand eller sandstrand längs sjöar.

Bergodalkarta, eller topografisk karta som det också heter, är det jag främst använder för att leta efter intressanta områden. Den laddas in fortare än de andra två och har fördelen att framhäva landskapets konturer och gör det lätt att hitta intressanta vattendrag, sjöar och berg.

Terrängskuggning använder jag för att se landskapet i 3D, det vill säga att få en bättre känsla av hur pass högt eller brant ett berg är.

Flygfoto

Bergodalkarta (topografisk)

Terrängskuggning

En annan sak med Lantmäteriets karttjänst är att man kan mäta ut rutter i den och se både längden men också höjdskillnader i en separat graf i högra hörnet. Detta är något jag använder frekvent för att bedöma hur lång tid det skulle ta att gå från det närmaste stället jag kan parkera bilen och fram till det planerade målet.

Plattform: webb
Länk: Lantmäteriet

MapAppTopo

En app jag använder nästan lika ofta som Lantmäteriet, och i stort sett alltid när jag sitter med mobilen, är MapAppTopo. Den använder sig av Lantmäteriets topografiska karta och upplösningen på kartorna är riktigt bra.

Appen fungerar genom att det finns en lågupplöst karta över hela Sverige och sen väljer du de kartrutor över de områden som du vill ladda ned och få en högupplöst karta över just de områdena. Jag till exempel har hela Höga Kusten samt Jämtlandsfjällen nerladdat medan resten av Sverige förblir lågupplöst.

En annan fördel med appen är att du kan dels spela in rutter som du går, vilket jag inte gör, samt att det finns en möjlighet att fästa platser som du sparar med en liten beskrivning. Det kan vara en intressant plats du vill kolla upp senare eller ifall det är en utsiktsplats som du gärna vill hitta tillbaka till. Dessa kan du sedan exportera till Google Drive och sedan ladda in igen vid mobilbyte.

Det går även att ladda ned kartor för de övriga Nordiska länderna också.

Plattform: Android
Pris: gratis, även kartrutorna (sen version 3.4)
Länk: Google Play

Alternativ till både Iphone och Android: Topo GPS (dock sämre upplösning på kartorna)

The Photographer's Ephemeris (TPE)

Appen som jag har använt längst är The Photographer’s Ephemeris, eller TPE som man ofta kallar det. Denna app har koll på soluppgång och solnedgång och i vilket vädersträck det sker i. Likaså för månen samt vilken fas den är i.

Utöver det så visar den även när de tre skymningsfaserna är, det vill säga civil skymning, nautisk skymning och astronomisk skymning. Dessa beror på hur många grader solen befinner sig under horisonten. Även gyllene timmen listas.

I deras webbapplikation visas det som följande.

De gula linjerna visar solen, de grövre är skymning och gryning samt den smala är vilken riktning solen befinner sig vid given tidpunkt. De gråa är exakt samma sak, fast för månen. Längst ned finns en tidskala som visar hur pass högt de båda himlaobjekten når över horisonten.

En mera illustrativ vy är följande där himlen visas som ett klot och man kan få ett bättre prespektiv på var solen kommer befinna sig på himlavalvet.

Webbaplikationen har också Pro funktionalitet som blir tillgängligt ifall man prenumererar på tjänsten.

Den är också tillgängligt för Iphone, men har plockats bort för Android sen ett år tillbaka då utvecklingen av den ligger långt efter Iphones motsvarighet. Personligen har jag den eftersom jag köpte den för flera år sen och kan fortfarande använda den. Just därför kan jag inte dela med mig skärmdumpar från endera version då jag använder mig av Android.

Plattform: webb, Iphone
Pris: gratis (webb), prenumeration, betalapp 
Länk: The Photographer’s Ephemeris, Apple Store

Ventusky

Jag har testat många väderappar, men ingen kan mäta sig med Ventusky. Kort och gott, den har allt du kan önska dig:

  • Temperatur
  • Upplev temperatur
  • Nederbörd
  • Väderradar
  • Satellit
  • Moln
  • Vindhastighet
  • Vindbyar
  • Lufttryck
  • Åskväder
  • Vågor
  • Fuktighet
  • Snötäcke
  • Nollgraderisoterm
  • Luftföroreningar
  • Polarsken

Den har dessutom en tidsupplösning på en till tre timmar beroende på vad man väljer samt hur pass långt fram i framtiden man tittar på prognosen.

Applikationen finns både för webbläsaren och mobiler där webbläsarversionen är något enklare i funktionalitet medan mobilversionen har utökad funktionalitet, om man prenumererar på den. Vilket är helt klart värt det då prenumerationen bara kostar 29 kr/året.

 

Plattform: webb, mobiler
Pris: gratis, prenumeration
Länk: Ventusky, Apple Store, Google Play

Space Weather Live

När det gäller norrsken, finns det bara en sida och applikation som gäller. Space Weather Live (SWL)!

SWL har allt du önskar dig gällande norrsken och solens aktiviteter, den övervakar i stort sett allt och publicerar nyheter om solutbrott som är riktade mot jorden, vilket kan resultera i norrsken, samt när coronahål skickar iväg förhöjda nivåer av solpartiklar mot vårt klot och genererar en färggrann dans över himlavalvet. De är baserade i Belgien och använder sig av Kirunas magnetometer för att visa hur vårt magnetfält påverkas av solpartiklarna.

Det positiva med sidan är att det finns informationssidor och tips-rutor som förklarar vad allting är och vad de olika graferna har för betydelse för norrsken.

Appen för mobilen är också fullpackad med information och har allt du behöver för att bestämma ifall du ska bege dig ut och skåda norrskenet eller stanna hemma i värmen.

Plattform: webb, mobiler
Pris: gratis (webb, mobil har reklamannonser),  prenumeration
Länk: Space Weather Live, Apple Store, Google Play

Stellarium

När jag planerar astrofotografering som Vintergatan, Orion eller andra himlaobjekt så är det Stellarium som jag främst använder. Utifrån ens GPS-postion så ger den en ganska exakt positionering av alla himlaobjekt på himlen i både realtid men också genom att byta tid och datum. 

Den har fördelen att ha nattläge, vilket är till stor hjälpmedel när man väl är ute och inte vill tappa mörkerseendet medan man tittar på skärmen.

Du kan även välja ett himlaobjekt för att få mer information om det. Stellarium har dessutom en väldigt stor databas med himlaobjekt och använder man sig av datorversionen så kan man med lätthet lägga till kometer och därmed spåra var de finns på natthimlen.

Plattform: webb, Windows, Mac, Linux, mobiler
Pris: gratis, prenumeration, betalapp
Länk: Stellarium, Apple Store, Google Play

Föregående En vintermorgon i Nätra Fjällskog
Nästa Webbutiken öppnas snart

Lämna en kommentar

Hoppsan, du råkade klicka på den andra musknappen! Bara att klicka igen så försvinner detta meddelande.