Om du är intresserad av detta foto, så kontakta gärna mig!

Jag kommer inte fortsätta att fota norrsken

22 april, 2020 ,

Hade jag skrivit detta den första april så hade folk tagit detta för ett aprilskämt, men faktum är att det har gått över 20 dagar nu sen dess och jag är seriös. Jag kommer sluta fota norrsken ett tag framöver och det finns flera anledningar till det och jag ska gå igenom dem alla.

Första anledningen är att vi just nu befinner oss i ett minimum i solcykeln. Solen har en cykel på elva år där det finns ett maximum och ett minimum och maximum brukar kännetecknas med flera solfläckar och soleruptioner som slänger enorma mängder med solpartiklar mot jorden som skapar det underbara skådespelet vi kan se här i Norden. Medan vid ett minimum så finns det knappt några solfläckar och de norrsken man ser är oftast skapta av coronahål som skickar ut större mängder med solpartiklar, men inte i närheten vad en soleruption gör. Så denna säsong har varit rätt dyster när det gäller antalet norrsken och hur pass kraftiga de har varit. Det är först om några år som det verkligen kommer bli fart på solen igen och det kommer generera alltfler kraftiga norrsken som syns över hela landet.

En annan anledning är att jag numera bor i ett hus som måste värmas och vi har vedeldning som uppvärmning och vi saknar ackumulatortank för att bibehålla värmen. Detta gör att jag har svårt att kunna bege mig ut hursomhelst eftersom jag måste elda på kvällarna och framförallt under kalla vinterkvällar. Att bege sig ut och vänta i tre timmar på norrsken kan göra att det blir alltför kallt i huset under natten och morgonen. Vi planerar dock att ersätta vedeldningen med en permanent lösning som gör att vi slipper elda och därmed kommer jag kunna lämna huset på kvällarna och fara ut och fota på ett helt annat sätt. Men det är ett tag tills dess. Sen en annan sak är att norrskensfotografering kräver lite planering och ibland händer det bara att man har 30 minuter på sig att bege sig ut innan showen börjar, den stressen är bra jobbig när man inte kan bege sig ut i lugn och ro och sen hoppas att det blir något.

Sista anledningen är nog kanske den största av de alla, nämligen min utrustning. Min Canon EOS 7D MKII är en fem år gammal modell och det märks, till och med så pass mycket att jag längtar efter en ersättare från Canon. Jag byter inte kamera förrän jag kommer till det läget att jag inte längre kan utvecklas som fotograf och jag börjar känna begränsningarna hos den här kameran och det är främst egenskaperna gällande under dygnets mörkare timmar. Att fota norrsken och Vintergatan är den inte lämpad för, även om jag har lyckats göra det så känner jag att jag kan inte få bättre norrskensbilder på grund av kamerans brushantering vid högre ISO. En annan begränsning är att fota djur vid skymningstid, som räv, hare, grävling och älg. Under vintern märks det ännu mera vilka begränsningar som den här kameran ger. Riktigt frustrerande ibland och när man börjar blir frustrerad över sitt huvudverktyg, ja då är det något som är fel.

Canon har dessvärre inte hintat någonting om en 7D MKIII och det finns inga rykten om en sån kamera, vilket gör en smått desperat. Ska man byta märke för att kunna fota det man vill eller ska man hålla ut och lida genom det hela? Jag väljer det senare då ett kamerabyte för en fotograf som mig är alltid en förlustaffär rent ekonomiskt. Det ryktas dock om en Canon EOS R7 som släpps under våren 2021 och är troligen efterföljaren till 7D MKII och kommer vara en APS-C främst riktad till fågelfotografer, djur och sport. Jag hoppas att det stämmer och att jag förhoppningsvis kommer kunna ersätta min kamera med den och sen införskaffa RF-objektiv som är oerhört skarpa och bra på många sätt.

Men tills solen kommer bli mer levande och framförallt tills jag har en ny kamera, så kommer jag sluta fota norrsken.

Fast helt sant är det ju inte, dyker det upp kraftigt norrsken i augusti och september så kommer jag nog bege mig ut eftersom jag har tillgång till spegelblanka sjöar då samt att jag behöver inte elda i samma utsträckning som på vintern. Men i övrigt så blir det inte så mycket av den gröna magin från min sida, tyvärr.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.