Om du är intresserad av detta foto, så kontakta gärna mig!

Norrskenssäsongen är igång!

2 oktober, 2019 ,

Hösten har kommit till Höga Kusten och med det så kommer alla färgerna, inte bara på träden utan också på himlen.

Norrskenssäsongen började trögt och det var inte först 31:a augusti som det verkligen skulle hända något. Kvällen var någorlunda mulen, men det skulle klarna upp senare mot natten och jag bestämde mig för att chansa. Jag visste såklart inte var jag skulle bege mig ut och jag passade på att kolla om det fanns någon plats vid Nylandsruten i Skuleskogen som man kunde fota norrsken ifrån och till min besvikelse så finns det inte det. Jag for vidare och slutade vid en sjö som jag hade fotat tidigare. På grund av att bryggan är privat så kommer jag inte berätta var jag befinner mig.

Så jag väntade och väntade. Det hände inget och det var fortfarande mycket moln på himlen, men efter ett par timmar så hände det äntligen något. Det började bli grönt på himlen.

Men trots att det började skina upp så kom det även av sig. Istället blev det en grön smörja som efter ytterligare ett par timmar började röra sig allt fortare. Klockan var nu efter två på natten och äntligen kom det norrskenet som man hade väntat på.

I samband med fotandet av norrskenet så tog jag bilder för timelapse och här är resultatet. Från 17 s och ett par sekunder får man se den gröna smörjan som jag nämnde ovan och det var som om bitar av norrskenet slungades iväg.

När jag fotar norrsken så använder jag främst två objektiv, Irix 15/2.4 samt Irix 11/4, men denna gång hade jag även med mig Canons EF 50/1.8 II och även om jag inte riktigt visste varför jag skulle ha med mig det objektivet så kom det till stor användning för ett speciellt motiv.

Tack vare denna bild så kommer jag fortsätta ta med mig det objektivet för att fota intressanta förgrunder med norrskenet som bakgrund, likt den du ser ovan.

Snabbspolar nästan en månad framåt till nästa norrsken, 27:e september närmare bestämt, och även denna kväll var det moln på himlen och istället för att klarna upp så skulle det mulna igen. Hela Höga Kusten skulle bli drabbat och jag visste att det var mulet i Örnsköldsvik och jag fick även höra att det var  mulet i Sundsvall. Det var helt enkelt en molnfront som skulle täcka himlen och därmed dölja norrskenet. Men inåt landet såg det ut att vara klart och jag chansade verkligen, jag tog kameran och stativet och for inåt landet mot Sidensjö, närmare bestämt Drömmesjöns badplats.

Genast drog norrskenet igång och jag hann precis få igång kameran och började ta en massa bilder.

Även här tog jag en timelapse, men valde att ha självaste badplatsen som motiv och inte bara reflektionen i den stilla sjön.

Dock så var det inte mycket som hände, jag väntade och väntade men det ville inte riktigt blossa upp ordentligt. Tills jag tittade uppåt och det var just då något spektakulärt hände.

Jag förstod inte riktigt då vad det var jag såg, utan tyckte mest att det var ett norrsken med udda nyans. Tanken var att kasta bilderna, men när jag fick reda på dagen efter vad det var jag såg så insåg jag att det var bilder värda att spara och publicera.

Så låt mig presentera Steve!

Steve står för Strong Thermal Emission Velocity Enhancement och till skillnad från norrsken så uppstår inte dess ljus genom att solpartiklarna integrerar med syre och kväve, utan det skapas genom att solpartiklarna hettas upp till 3000 grader Celsius och därmed ger den ifrån ett annorlunda ljus än ett vanligt norrsken.

Steve är inget nytt fenomen, men det var först 2016 som man verkligen uppmärksammade fenomenet och har iakttagits sen dess. Vad man har upptäckt är att Steve uppträder bara under en viss tid på året och enbart i samband med ett norrsken och dessutom så kör den solo uppträdande en bra bit från självaste norrskenet, i mitt fall ovanför huvudet medan norrskenet var en bit ovanför horisonten som du kan se i bilden och videon ovan.

Att få detta ovanligt fenomen på bild gjorde att min chansning betalade sig ganska ordentligt!

Nu hoppas jag att resten av norrskenssäsongen kommer leverera lika bra om inte bättre!

 

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.