Om du är intresserad av detta foto, så kontakta gärna mig!

Min tankar kring Canon EOS RP

3 mars, 2019 ,

Min tanke var att skriva detta inlägg först i maj någon gång då jag hade tänkt hyra Canon EOS RP under en vecka för att se ifall den var en kamera som skulle kunna fungera för mig, likt som jag gjorde med Canon EOS R. Men det har dykt information kring denna kamera som gör att jag inte kommer testa denna kamera, trots att jag har gått ut med detta i ett flertal Facebookgrupper samt min egen Facebooksida. Men innan jag börjar berätta varför jag inte kommer testa kameran så ska vi gå igenom kameran trots att jag aldrig har hållit i den.

Så, Canon EOS RP är en fullformats instegskamera som kostar ca 16 500 kr inklusive EF till RF adaptern, detta är till dags datum den billigaste fullformatskameran som finns marknaden. Det ska poängteras att detta gäller lanseringspriset och inte kameror som har ett par år på nacken som Sony A7II samt Canon EOS 6D MKII. Och på tal om 6D MKII, det är samma sensor som sitter i RP och det är på både gott och ont. När det gäller ISO så är den riktigt grym, enligt DxO så ligger den i nivå med Nikons D850 och 6D lyckas bibehålla skärpan ända upp till ISO-16 000. Det är det positiva, nackdelen med den sensorn är att RP har precis samma bekymmer med skuggorna och tappar lätt detaljerna såvida man inte överexponerar en hel del. För mer info om detta finner ni längre ner i följande inlägg.

Som sagt, den har samma 26,2 MP sensor som i 6D MKII och bilderna bearbetas av Canons senaste Digic 8 bildprocessor och totalt så har den 4779 autofokuspunkter. Vid bildserietagning så landar den på 5 bilder/sekund och det är ungefär samma som 6D MKII och R. Vilket gör detta till den tredje lanserade fullformatskameran på raken från Canon som inte överstiger 5 bilder/sekund vid kontinuerlig autofokus. Men den är ändå ganska bra utrustad vad det gäller fullt tiltbar skärm, mikrofonuttag och hörlursuttag. Så det låter ju som en utomordentligt bra vloggingkamera, eller?

Kritiken kring RPs videofunktioner

Jag har hört mycket kritik gentemot Canons kameror kring 4K och nu har M50, R och RP möjligheten att filma i 4K, men bara R har Dual Pixel Autofokus medan de andra har fasdetekterande autofokus som inte alls är lika bra på att fokusera. Mycket kritik har handlat om att man inte använder hela bildsensorn när man filmar i 4K och det har främst med att göra att Canon har inte lyckats få till en effektiv kylning i ett så litet kamerahus så att man kan använda hela sensors istället för att utsnitt av den. De har en garanti som gäller att alla funktionerna i kameran ska fungera i 0-40 grader, det vill säga att du ska kunna filma 4K i Sverige en kylig vårdag men också kunna göra det i Egypten, Amazonas eller i Miami och det handlar inte bara om att du ska kunna spela in i ett par minuter utan i hela 29 minuter och 59 sekunder, vilket många Sony kameror inte riktigt klarar av än idag trots att de var först med 4K.

Sen är 4K överskattat som bara den. Både M50 och RP hade kunnat varit utan 4K, men då hade folk klagat på att de inte har det. Sen är 4K väldigt dyrt, dels så tar det upp betydligt mycket mer plats på hårddisken jämfört med Full HD (1080p) och sedan kräver det också att du har en kraftfull dator nog att kunna arbeta med det materialet. Dessutom bör du också ha en ganska stor 4K skärm för att ens kunna granska materialet korrekt innan du laddar upp det på YouTube eller andra plattformar.

Så varför är 4K överskattat? Egentligen, varför ska du ens filma i 4K när det kostar så pass mycket med att arbeta med det? Som Peter McKinnon uttryckte det, majoriteten av alla som tittar på ens videor på YouTube gör det via en smartphone och där finns inte ens behovet av att videorna ska vara i 4K. Faktum är att 720p räcker gått och väl för en smartphone då högre upplösningar kostar bara i bandbredd utan att ge bättre bildresultat. Även Casey Neistat vloggar i Full HD (1080p) av precis samma orsak, men också för att han främst filmar med Canon. först 70D, sen 80D och nu idag 6D MKII såvida inte han har bytt till R. Så om några av de största vloggarna på YouTube inte ens publicerar sina videor i 4K, varför ska du ens bry dig om det? Visst, downsamplar du 4K till 1080p så får du en skarpare bild och du får mindre brus, men är det verkligen värt det? Kanske om du kör en större produktion men som vloggare? Absolut inte. Däremot så är 4K praktiskt ifall man är två som står bredvid varandra och pratar då du kan ”zooma” in på den som pratar utan att tappa kvalité i post. Det blev mycket om 4K här men slutsatsen är att 4K är inte alls viktigt för en vanlig användare, inte ens för en vloggare.

Inget 24 bilder/sekund i Full HD?! Denna är udda, det kan jag hålla med om. Det borde inte ha varit så jobbigt att bara se till att det finns där med tanke på att det finns för 4K (trott eller ej). Men RP är ingen kamera för filmare, 24 bilder/sekund är för att få den cinematiska effekten som vi ser i filmer idag och att det saknas här gör inte så stor skillnad – egentligen. Vad jag pratar om är att, till skillnad från R som har C-log och många andra funktioner, så har man gjort det enklare för vloggaren genom att ta bort 24 bilder/sekund. Många som vloggar använder sig inte bara av en kamera, de använder även GoPro eller en drönare och många av dessa filmar man i betydligt högre bilder/sekund för att skapa slowmotion och dessa är oftast 120 eller 100 bilder/sekund, vilket är jämt delbart med 30 eller 25, vilket är just det som är tillgängligt i RP. Allt handlar om att göra processen enklare och att du inte ska välja fel av misstag i kameran och du sitter där med olika bildhastigheter som inte alls matchar varandra. Men ja, det hade kunnat vara med där från början.

Ögondetekteringsautofokusen (Eye-AF) fungerar bara på någon meters avstånd och sen fokuserar den på ansiktet när du filmar. Detta är ännu ett tecken på att kameran är riktad till vloggare som vill ha en billig fullformatskamera. Den funktionen behöver inte fungera på längre än en armslängd bort just för att garantera att du som vloggar alltid är i fokus och framförallt dina ögon, Canon är kända för att packa in de funktioner som precis räcker för den typen av användare som kameran är riktad mot. Det vill säga nybörjare, amatörer som vill ta steget in till fullformat samt vloggare. De behöver inte mer än vad den här kameran har att erbjuda, egentligen.

Notera att allt detta är mina egna slutsatser utifrån den erfarenhet som jag har med Canons produkter och information som jag har fått ta del av från både Canon men också från många andra som har testat produkterna.

Varför jag inte kommer testa kameran

Så, till sist till det jag vill berätta. Jag råkade nämligen komma över information om att denna kamera saknar väderskydd och det är något som är viktigt för mig. Visst, jag har använt mig av Canon 100D och EOS M50 som båda saknar väderskydd och jag har använt dem på vintern ned till -15. Men det har bara varit i korta stunder och främst för att ta en ny ”selfie” för att använda på Facebook. Krävs det något som tål mer än vad M50 gör (100D har min fru sålt, M50 är hennes kamera som jag lånar ibland) så använder jag min Lumix FZ300 som är väderskyddad. Så att använda en kamera som extra kamera och för ”selfies” så spelar det inte så stor roll om den inte är väderskyddad eller ej, men om det ska vara en primär kamera för att fota norrsken ned till -25, ja då måste den vara väderskyddad annars riskerar den att gå sönder förr eller senare. Det är något som jag aldrig har haft problem med 7D MKII då den har fått vara med i -24 grader när jag fotade blodmåne. -18 i tre timmar för att fota norrsken, lätt regnfall och dessutom stänk av saltvatten när jag har fotat vid havet. Men jag skulle aldrig kunna utsätta RP för något av det utan att behöva vara orolig över om jag kommer kunna starta upp kameran hemma igen. Just därför skippar jag att testa kameran då den inte ens uppfyller ett av mina viktigaste krav. Istället inväntar jag den kamera som det ryktas om att komma i höst som dessutom ska vara en professionell spegellös kamera.

 

Bilderna är Canons egna pressbilder.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.