Om du är intresserad av detta foto, så kontakta gärna mig!

Året 2019

5 januari, 2019 ,

Varje år har det varit en tradition att berätta vad som kommer hända under det nya året samt summera det föregående året.

Vi börjar därför med en återblick på denna tankekarta för att se vad som var tänkt under 2018.

Det är ju dessvärre mycket rött och det är saker som jag inte har hunnit med eller inte gjort helt enkelt. Anledningarna är många, även om jag på många vis hade ett fantastiskt fotoår så var jag inte ute och fota i den mån som jag gjorde under 2016. Dels var det en tuff vinter med mycket snö, det var också en snustorr sommar med en hetta som startade dussintals skogsbränder över hela landet och hösten var jag upptagen med att renovera vårt nya hus.

I år så hoppas jag på så mycket mer och få mer möjligheter när jag bor i hus. Dock så kommer mycket tid gå åt att renovera en större alkov till ett kontor och kamerarum. Men som ni kan se så är det mycket kvar att göra, först ska det rivas och sen ska det fixas nya väggar och sen hyllor för all utrustning. Till sist så ska mitt hemmagjorda skrivbord slipas och målas och ställas på plats.

Jag beräknar att det kommer ta större delen av vintern och en bit inpå våren. Sedan har jag barnens rum som ska renoveras. Så visst, jag har fullt upp med huset, men det gör också att jag måste planera in varje fototillfälle och det är just det som jag ser fram emot – att kunna planera varje fotoutflykt.

Så hur ser fotoåret 2019 ut då?

Ungefär såhär:

Först ut är som alltid norrsken. Trots att det är ett solminimum så blir det norrsken då och då tack vare coronahål. Så jag hoppas på mer snö och snötyngda träd så jag kan bege mig ut och fota det vackra skenet i vinterlandskap. Det som skiljer mest detta år från förra är att jag har införskaffat mig ett par vinterskor, vilket gör att jag kan bege mig ut i djup snö utan större problem jämfört med föregående år där jag var tvungen att stanna vid dikeskanterna för att fota norrskenet.

Vattenfall – kan aldrig på less på dem!
Västanåfallet borde inte vara några problem i år, men Hällingsåfallet kan dessvärre bli det eftersom det är en dagstur som måste planeras noggrant. Men annars blir det att återbesöka några mindre vattenfall samt besöka nya i som finns i närheten.

Naturreservat kommer självklart vara prioriterat och här hoppas jag på att jag finner orken som saknades förra sommaren så att jag tar mig upp tidigt och beger mig till dessa medan solen fortfarande står någorlunda lågt. Lavskrika är en fågel som jag så gärna vill fotografera och jag hoppas därför att jag och min familj besöker Kålhuvudets naturreservat med en hel bunta korv (de älskar korv av någon anledning).

Tekniker förra året var fokusstackning och jag känner att jag behärskar den ganska bra nu och har lyckats skapa en hel del bilder där skärpan är knivskarp genom hela bilden. Detta år blir det Brenizer panorama, också kallat bokeh panorama. För min del blir det att ta fram LEGO:t igen (är nerpackat någonstans) och skapa episka landskapsbilder utifrån mina LEGO karaktärer med hjälp av Canons 100/2.8L IS USM.
Varför just LEGO?
Det är det lättillgängligaste jag har och det ger mig möjligheten att vara kreativ i mitt fotande. I framtiden så kanske jag hittar mer naturliga objekt att fota med denna teknik och då vet jag också hur man tillämpar det på bästa sätt.

Projekt var ju något som aldrig blev av förra året, men i år så hoppas jag på att jag kommer få några gjorda. Dels är det kalendern och det positiva är ju att jag kan få till nya och bättre vår- samt sommarbilder till kalendern. Denna gång tror jag också att jag kan få ihop 150 grymma bilder för att ansöka till Naturfotograferna och bli medlem där, det vore en stor ära och enorm lyft för min fotografering att bli medlem där.
Till sist, utställningen. Tanken var ju först att ha samma bilder som i kalendern och några är redan utskrivna. Men i och med att jag har haft ett fantastiskt rävår förra året och jag kanske får samma lycka i år med så skulle det kanske vara mer lockande att ha en utställning med alla mina bästa bilder på räv. Är inte säker på vad jag ska köa än och vem vet, det kanske blir två utställningar eller så blir det ingen. Vi får se helt enkelt.

Jag har under lång tid funderat på om jag ska vlogga igen. Jag har bättre utrustning idag och jag arbetar med ett nytt videoprogram och försöker lära mig grunderna just nu och de mer avancerade funktionerna senare.
Kameran är densamma som tidigare, Panasonic Lumix FZ300, men däremot så har jag en extern mikrofon som jag bl and annat har använt vid livevloggandet på Facebook. En annan skillnad är att jag har en betydligt mycket bättre mobil idag som jag också skulle kunna filma vissa saker med istället för den kameran. Det enda som fattas är ju en drönare för att fånga det enorma landskap som Höga Kusten består av.
Även om jag lade ned vloggandet några år tillbaka så känner jag nu i och med livevloggandet att jag har ett sug för att göra det igen och jag tror att jag har ett vettigt arbetsflöde samt den utrustning som behövs för att göra så att det ser bra och intressant ut.

Det var väl allt tror jag och jag hoppas på att befinna mig i mycket skog i år igen samt hitta igen rävhonan från förra året. Ett annat plus i år är att jag har en ny dator som jag kan bära med mig överallt och därmed redigera bilder och publicera dem när jag är ute på resande fot eller på lunchen på jobbet.

Det ska bli ett spännande år och jag hoppas också på att komma över 1000 följare på Facebook.

Förresten! Jag glömde en sak som inte finns med på tankekartan och det är webbshoppen! Den ska jag försöka bli klar med, problemet där är att jag måste skaffa mig ett SSL certifikat och tyvärr så kostar det en hel del pengar. Ni vet GDPR, därför måste jag ha det. Just nu prioriteras andra saker som ni kanske förstår, men så fort jag har ordnat certifikatet så kommer det inte ta lång tid innan webbshoppen är uppe och ni kan beställa bilder från mig.

Så, det var nog allt och nu hoppas jag att du följer med mig resten av året här i bloggen och på Facebook för att se den vackra natur som finns här i Höga Kusten och resten av Norrland.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.