Om du är intresserad av detta foto, så kontakta gärna mig!

Canon EOS R

10 november, 2018 ,

Bakgrund

Jag har under några år sökt efter en fullformatskamera som passar mina behov och jag har känt och klämt på alla Canons senaste fullformatare och jag har till och med varit intresserad av Sonys A7S. Dessvärre så har ingen riktigt levt upp till de kraven jag ställer, som god ergonomi, bra vädertätning och fullt roterbar touchskärm. Detta har varit så ända fram tills nu under hösten då Canon visade upp sin första spegellösa fullformatskamera Canon EOS R. Till skillnad från tidigare kameror så har denna en helt ny fattning som ger nya möjligheter när det gäller objektiv och med den så släpptes fyra nya högkvalitativa objektiv.

Vad som gjorde att denna var mer intressant än de övriga modeller jag har tittat på var, förutom att den har fullt roterbar touchskärm, att den kostade under 30 000 kr, ca 27 000 med medföljande RF/EF adapter för att vara mer exakt. Med andra ord så var det en kamera som jag skulle kunna köpa utan att behöva krypa till banken.

Men var det verkligen en kamera som skulle passa mig? För att ta reda på detta så hyrde jag den en hel vecka tillsammans med Canon EOS RF 24-105/4 L IS USM.

Canon EOS R med Canon RF 24-105/4 L IS USM monterad

Varför fullformat

Innan jag går in på mer om kameran så tänkte jag förklara varför jag söker en fullformatskamera.

Jag fotar med en Canon EOS 7D MKII idag och det är en APS-C kamera, det vill säga en sensor med 1,6 förlängningsfaktor (crop factor). Detta är på grund av att sensorn är betydligt mindre än en fullformatssensor och anledningen till att det finns APS-C kameror beror på att när man började gå över från film till digitalt så kostade det för mycket att tillverka en sensor som motsvarade 35 mm film, det vill säga fullformat, så man gjorde en sensor som var betydligt mindre och därmed billigare att tillverka.

Detta medför att förlängningsfaktorn gör att alla objektiv som monteras på en Canon APS-C kamera får en brännvid som är 1,6 gånger längre än om det hade varit monterat på en fullformatskamera. Som ett exempel så motsvarar 400 mm 640 mm om du monterar den på en APS-C kamera. Detta är ju självklart en fördel när man fotar vilda djur och fåglar eftersom man kommer 240 mm närmre djuren än vad du hade gjort med en fullformatskamera. Nackdelen är när du ska fota natur, landskap eller astro där förlängningsfaktorn gör att vidvinkelobjektiv inte blir lika vida som på en fullformatskamera, till exempel så motsvarar 15 mm 24 mm. Dessutom så är pixlarna på sensorn oftast mindre, vilket gör att brus lättare uppstår och man får inte alls lika rena bilder när man fotar astro och norrsken.

Detta kanske var lite överkurs (samt en kurs i de stora egenskaperna som skiljer de två sensorstorlekarna ifrån varandra). Men det finns en sak till och det är skärpedjup. Det är inte bara brännvidden som förlängs med 1,6 gånger utan det gäller även skärpedjupet, det vill säga bländaren. När du fotar med f/6.3, som jag gör med min Canon EF 100-400/4.5-5.6 L IS II USM, så motsvarar det ca f/10 när det gäller skärpedjupet om du har objektivet monterat på en APS-C kamera, vilket gör att det blir betydligt svårare att ”blåsa ut” bakgrunden som man kan göra med en fullformatskamera vid samma bländartal, alltså f/6.3 i det här fallet.

För att visa mer om hur pass mycket detta verkligen påverkar bilden så kan du titta på två följande bilder som är tagna med Canon EOS R tillsammans med Irix 11/4. Inställnignarna för båda bilderna är exakt densamma, enda skillnaden är att den nedre bilden är tagen med 1,6 förlängningsfaktor (vilket går att ställa in i kameran).

Om Canon EOS R

Som du nu kanske förstår så finns det stora fördelar för mig att införskaffa mig en fullformatskamera och som jag skrev tidigare så hyrde jag denna kamera i en hel vecka tillsammans med Canon EOS RF 24-105/4 L IS USM.

Jag kommer inte gå så mycket in på specifikationerna utan jag kommer nämna det lite kort bara.

Kameran har en ny fattning som heter RF och är något större än EF/EF-S fattningen och kortar dessutom ned avståndet mellan objektivet och sensorn. Som tur är så finns det en adapter som gör att man kan använda alla sina EF och EF-S objektiv med den här kameran och det kommer flera olika typer av adaptrar varav en har möjlighet till insticksfilter.
Förutom det så sitter det en 30 MP Dual Pixel RAW sensor i kameran med 5655 autofokuspunkter som klarar av ta åtta bilder/sekund vid fast fokus och tre till fem vid följande autofokus. Den har en fullt roterbar touchskärm, en ny toppskärm och det som också slår en ganska fort är att knapplayouten är annorlunda. Vredet för att byta kameraläge har flyttats från den vänstra sidan till den högra och kvar blir Av/På vredet. Den har dessutom alla de anslutningar som man förväntar sig (mikrofon, hörlurssuttag, USB-C, fjärrutlösare och HDMI) däremot så finns det inget uttag för anslutning av trådbundna blixtar. En annan viktig detalj som man märker direkt när man tar bort frontskyddet på kameran är att gardinen är nedfälld och därmed skyddar sensorn mot smuts. Detta gäller när kameran är avstängd, så byter du objektiv så bör du alltid stänga av kameran först för att undvika att smuts når sensorn. En mycket bra och uppskattad funktion.

Jag hade under PhotoExpo, i Umeå, möjligheten att samtala med en representant från Canon och han berättade att detta var steg ett av tre för att skydda sensorn. Stänger du av kameran så ”stänger” den även ned bländaren i det monterade objektivet genom att sätta den till minsta möjliga för att släppa in så lite ljus som möjligt och har den autofokus så sätter den även objektivet helt ur fokus – allt detta för att skydda sensorn från solljus.

På baksidan av kameran hittar vi ju den fullt roterbara touchskärmen samt en del av de knapparna man är vana vid och andra som är helt nya. Ratten som normalt satt på baksidan har nu flyttats upp på ovansidan och delar funktion med reglaget för att byta kameraläge. För att byta kameraläge så trycker man Mode först. Vad som är nytt är en touchbar som har tre inbyggda funktioner, svep, högerklick och vänsterklick. Alla knappar och reglage går att konfigurera och det går att konfigurera olika beroende på om man är i fotoläge eller filmläge. Dessvärre så finns inget reglage för att byta mellan de två utan man måste klicka på Mode och sen Info, helt klart ett minus jämfört med tidigare kameramodeller. En detalj som jag gillar stark är att när man har stängt av kameran så visas det vilket läge som kameran senast var i på toppskärmen, som du kan se i bilden nedan.

Nytt är också att det finns en extra ring på de nya RF objektiven som man kan konfigurera till att ändra bländare, slutartid, ISO eller EV.

Mitt test av kameran

Nog med prat om knappar och andra specifikationer, nu är det dags att koncentrera på det som är det viktiga – hur den presterar i verkligheten!

Bland de första bilderna jag tog var en macrobild på blå ljung som jag fotade handhållet och med manuell fokus.

Canon EF 100/2.8 L IS USM Macro

För mig så har macro alltid varit svårt då det är nästintill omöjligt att se i en spegelreflexkamera (DSLR) ifall objektet är i fokus och att bilden blir skarp. Tack vare den roterbara skärmen så behövde jag inte titta i sökaren för att se vad jag hade i bild och dessutom så har EOS R inbyggd focus peaking och focus assist varav den senare är en ny funktion som tidigare bara har funnits i deras cinema kameror.

För att beskriva detta mer ingående så titta på följande bild. Focus peaking fungerar som så att den ritar ut linjer som visar var fokusen ligger, i detta fall blå eftersom rött inte hade fungerat så bra, och focus assist är de gröna trianglarna ovanför fokusrutan. De delar på sig ifall objektet är ur fokus och ger också en bra guidning åt vilket håll man ska vrida fokusen för att man ska få det i fokus. Dessa syns självklart endast när man fotar med manuell fokus.

Detta  är ju inte bara användbart för macro utan även för astrofotografering då den visar direkt ifall stjärnorna är i fokus som i denna bild tagen med Irix 15/2.4 som saknar autofokus.

Irix 15/2.4

Dessvärre blev det inget norrsken under den veckan och fullmånen lyste upp en hel del så att testa ISO-prestandan genom att fota Vintergatan gick i stöpet rätt fort.

Så hur fungerar autofokusen med RF/EF adaptern? Är den snabb eller blir den något långsammare?

Jag måste erkänna att jag tyckte att det gick minst lika fort att fokusera med Canon EF 100-400/4.5-5.6L IS II USM på EOS R som med 7D MKII och det var rätt imponerande.
Däremot så körde jag inte tracking utan enpunkts autofokus (single-point AF) och jag hade svårt att få fåglar som satt i träd i fokus. Men det berodde främst på att fokusrutan var för stor, nej du kan inte fokusera med en enskild autofokuspunkt och jag tror inte du vill göra det med tanke på att det är 5655 st, och den tog gärna grenarna bakom eller runtomkring.
Dessvärre så lärde jag mig en vecka senare, efter att jag hade lämnat tillbaka kameran, att man kunde tydligen ändra storleken på denna fokusruta. Det hade kanske gjort att fågeln hade hamnat i fokus.

Men fem bilder per sekund är väl inte användbart? Jodå, det är mer användbart än vad du tror och personligen är jag rätt van vid det då jag ofta fotar djur med silent mode på 7D MKII och då landar det på ungefär samma antal bilder. Men tio bilder per sekund är ju självklart betydligt mycket bättre. Något som ska påpekas är när man fotar med följande autofokus (continuous AF) är att om du har ett tillräckligt snabbt SD-kort så fyller du aldrig bufferten!

Följande två bilder tog jag med telezoomen och kameran. Tyvärr så hade jag inte möjlighet att bege mig ut i skogen och fota fåglar så det fick bli fågelmatningen på tomten.

Canon EF 100-400/4.5-5.6L IS II USM

Canon EF 100-400/4.5-5.6L IS II USM

Även om ergonomin i kameran är oerhört skön, trots att AF-On kanppen har flyttats lite till höger, så känns den inte riktigt lika bra med en telezoom som det gör på en 7D MKII. Det kan ju bero på att EOS R är ett mindre kamerahus än det andra.

Vidare till RF 24-105/4 L IS USM objektivet som jag hyrde och något som verkligen förvånade mig var prestandan i den. Personligen så äger jag första generationen av det objektivet, fast till EF fattningen, och skärpan i den är bra men inte perfekt, men RF varianten slog den med hästlängder och det gäller även andra generationen av den till EF som är väldigt snarlik den första vad det gäller optisk prestanda. En stor skillnad är att vinjetteringen är knappt märkbar vid största öppning samt att skärpan, wow den skärpan, är knivskarp. Följande bild tog jag en tidig morgon när solen inte riktigt hade gått upp och skärpan i den är nog bland det bästa jag har lyckats få på bild. Detta är dessutom bara en enda exponering och här ser man också att det dynamiska omfånget är riktigt bra. Hade det varit taget med 7D MKII eller 6D MKII så hade den tappat en hel del i skuggorna och det har den inte gjort här, det finns detaljer överallt i bilden.

Canon RF 24-105/4 L IS USM

Dessvärre så hann jag inte ta så många bilder som jag hade hoppats då jag jobbar heltid, har ett hus som jag renoverar för fullt just nu samt att vädret inte var det bästa. Dessutom så hade alla löven farit, hade jag hyrt den en vecka tidigare så hade jag kanske hunnit fånga mer höstfärger.

Slutsats

Egentligen så kan jag inte ge en definitiv slutsats om kameran då jag missade att man kunde ändra storleken på fokusrutan i enpunkts fokusläget samt att jag har inte hunnit testa video egenskaperna i kameran.

För video så klarar den av 1080p 60 fps samt 30 fps i 4K fast med 1,74 förlängningsfaktor och jämför man detta med andra märken så är det ju självklart en liten besvikelse då till exempel Sony A7III filmar 4K med hela sensorn. Dock så påpekar Canon att du är garanterat till att kuna filma i 4K i 29 minuter och 59 sekunder i allt från noll grader upp till fyrtio plusgrader utan större problem och detta gäller alla deras kameror och självklart även alla övriga funktioner. Sony har ju haft problem med överhettning tidigare, och till viss mån även idag beroende på kamera, och det är just det Canon vill undvika då det är svårt att leda bort värme på ett så pass litet kamerahus. Det ska också påpekas att det är först i år de släppte deras första cinema kamera (C700) som kan filma 4K i fullformat, ingen av deras cinema kameror eller fullformatskameror har kunnat göra det tidigare – inte ens bjässen 1DX MKII!  Så även om de ligger efter här om man vill jämföra med konkurrensen så är det inget som jag personligen bryr mig om eftersom jag främst vill fota med kameran och inte filma.

Men med den lilla erfarenhet som jag fick med kameran så tycker jag att den är riktigt bra och trevlig, den levererar bra bilder och det bör ju en kamera av det här slaget göra. Det är dock några saker som jag inte riktigt gillar med den här kameran och det jag stör mig mest på är avsaknaden av inbyggd intervallometer. Att inte kunna ta timelapse i RAW-format direkt i kameran är en besvikelse då det är en grym funktion att ha när man fotar norrsken, speciellt om det är -15 ute. Det är inte många kablar eller batterier som fungerar så bra i den kylan när det gäller externa intervallometrar.
Det andra är touchbaren. Jag satte ISO på den där jag höjer och sänker den beroende på vilket håll du sveper och ett klick till vänster sätter den på auto och höger stegar den till ett högre värde. självaste svepandet och att få värdena att ändra sig fungerade ganska bra, men att svepa ner till auto var nästan omöjligt. Den stannade konstant på ISO-100 och man fick trycka på knappen för att få ned den till auto. Den reagerade ibland olika när man svepte så den ändrar inte värdena lika mycket för varje gång du sveper, vilket är smått störande.

Däremot till det positiva så fungerar förflyttningen av autofokuspunkten via touchskärmen förvånansvärt bra, även om man tittar i sökaren. Efter en dag så saknar man inte joysticken som man är van vid från 7D MKII och som även finns på 5D MKIV. Det tar en stund innan man vänjer sig vid att man har flyttat runt knappar och reglage, men man anpassar sig och efter ett tag så går det som dans att byta inställningar, läge och så vidare och just att allt går att konfigurera är helt klart ett plus i kanten. Att man även kan konfigurera så att extra ringen på objektivet endast reagerar när man håller slutarknappen halvt nedtryckt är också bra då man lätt kan komma emot ringen och därmed byta bländare oavsiktligt och det skulle kunna förstöra nästa bild man tar.

Tack vare den roterbara skärmen och focus peaking samt focus assist så blev macrofotograferingen betydligt mycket roligare och skulle jag införskaffa denna kamera så kommer jag fota betydligt mycket mer i macro och ta mig in i den lilla världen som existerar i vår natur. Dessutom så ger RF/EF adaptern med insticksfilter en möjlighet som jag aldrig har haft tidigare och det är att få ett riktigt filter på Irix 11/4 då den har för välvd frontlins för att kunna montera filter än de gelatinfilter som man monterar baktill. Som insticksfilter kommer det ett polariseringsfilter samt ett varierbart gråfilter (VND-filter) och det skulle göra enorma skillnader när man fotar vatten men även i andra sammanhang också.

Men skulle jag köpa denna kamera? Absolut, det skulle jag det såvida inte Canon släpper en bättre modell till ett bra pris inom några år. Oavsett vad som blir min första fullformatskamera så blir det en med RF fattning samt tillhörande 24-105/4 L IS USM för att ersätta den jag använder idag.

5 kommentarer

 1. Det här tyckte jag om. Du beskriver kameran och dess funktioner på ett bra sätt. T.ex. när du skrev att du hade fullt upp att göra och inte hann med att fördjupa dig i alla funktioner. Du håller på att renovera huset och då såg jag en bild framför mig en man vid ett skrivbord i full färd med att renovera ett gammalt Canon F1 hus, men du menar ett riktigt hus. Själv har jag en Canon 5DsR och jag är ju mest intresserad av att få dynamiskt omfång på bilderna. Jag har tyvärr inte råd med orginaloptik men jag har i alla fall Sigmas Art serie med 85 mm 1,4 i topp. Du är en förbaskat bra fotograf det har jag sagt tidigare och du kan ju skriva åxå
  . Hm. Undrar hur huset blir ?

  1. Tackar så mycket. Tänk om det bara var ett gammalt Canon hus, nej det är ett riktigt hus som jag har renoverat nu i en och halv månad. Kommer bli klar innan jul så jag och min familj kommer fira julen där. Bland det bästa är att jag kommer ha ett eget kamerarum där jag kommer ha all min utrustning samt skrivbord och dator för att fortsätta redigera bilder och skriva blogg.
   Jag har testat 5DS på mässor och jag gillar upplösningen på den, vad jag inte riktigt gillar är att ISO är ganska begränsad på de husen. Eftersom jag gärna fotar Vintergatan och norrsken så krävs det rätt höga ISO värden och även om jag kan fånga det med 7D MKII som jag har så märker man ibland att den kameran är inte riktigt ämnad för det.

 2. Intressant att läsa när någon har provat själv, istället för att bara läsa recensioner från tidningar och butiker. Funderar själv på om jag ska köpa en eller om jag ska avvakta. Det är väl kanske främst bilder per sekund jag är tveksam till. Då jag vill kunna fota fåglar

  1. Kul att höra. Jo, denna är ju inte direkt någon kamera jag skulle rekommendera för de som behöver snabb bildtagning. Jag funderar på att faktiskt ersätta min 7D MKII med en fullformatskamera, men kraven är att sensorn ska vara minst 32 MP och att den klarar 10 bilder/sekund vid följande autofokus (Servo). Så för oss båda är det nog bäst att avvakta.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.