Om du är intresserad av detta foto, så kontakta gärna mig!

Ingen uppstart av ny webbutik eller en kalender för 2019

10 augusti, 2018 ,

Jag utlovade tidigare att starta upp en webbutik under estwikphoto-domänen innan midsommar och vi har nu passerat det datumet med råge.

Anledningen till att butiken inte är uppstartad är på grund av tekniska svårigheter. Jag försökte flytta över den gamla webbutiken till ett nytt domän, vilket fungerar bra med WordPress i sig, men här fick jag svårigheter. Teman och plugin stödjer inte den senaste versionen av WooCommerce (det plugin som jag använder för omvandla Worpress till en webbutik) och jag är ganska beroende av just dessa plugin som jag har valt att använda.

Sedan upptäckte jag att jag inte heller kan lägga till en specialbeställning i gränssnittet utan att det blir publikt för alla, det vill säga att den blir tillgänglig i butikskatalogen, och anledningen till att jag gör detta är för att kunna få med beställningen i webbutikens ordersystem. Detta upptäckte jag först när jag sålde min första bild för några veckor sen. Kunden valde en bild (visningsbilden för detta blogginlägg) som inte fanns i utbudet och när jag lade till den så kunde jag inte gömma produkten på något vis för alla andra som besöker webbutiken. Beställningen gjordes via den gamla butiken under det gamla domännamnet ifall någon undrar.

Så detta resulterade i att jag var tvungen att byta plattform och testade därmed OpenCart och det var en besvikelse. Jag kunde inte navigera ordentligt i det, teman var svåra att hitta och även här så var det bekymmer med stöd för senaste versionen.

Så jag gav ett sista försök med Prestashop, vilket också är en gratis plattform, som är riktad mot större webbutiker, men även mindre kan använda den då den är gratis… förutom teman och moduler (plugins). Standardmodulen för att utcheckning är att kunden ska betala via check. Check! Att lägga till en modul som kan hantera detta så man får till faktura kostar pengar och vi pratar inte om typ 100 kr eller så. Vi pratar allt från 300 kr till 1000 kr och sen ska vi inte ens diskutera teman! Jag kommer bli ruinerad innan butiken är klar och detta är ju något som jag gör vid sidan av och jag måste ta pengar som jag egentligen borde lägga på annat.

Samt att Prestashop har inte heller möjligheten till att kunna lägga upp en specialorder eller att kunna avaktivera kundinloggning då detta är en funktion som inte behövs.

Jag skulle förvisso kunna ta beställningar direkt via mejl, men med tanken på att jag vill sälja kalender så blir det en bokföringsmardröm ifall jag får hundra beställningar samt att det blir värre för var år som går. Att hålla allt i en mejlbox är inte alls en bra lösning och tro mig – mina ordinarie mejlboxar är redan en katastrof idag! Så kan jag bara inte ha det ifall jag driver en verksamhet oavsett om det är via egenanställning eller inte. Jag vill ha ordning och reda och kunna spåra vilken beställning som gjordes när och av vem på ett överskådligt vis.

Så de problem som jag har upptäckt är följande:

  • Ett flertal plattformar har inte teman som stödjer senaste versionen av plattformen
  • Vissa plattformar kostar flera tusen om man ska få till den på ett bra sätt
  • Vissa plattformar kan inte avaktivera kundinloggning eller avaktivera skapandet av kundkonto (oerhört viktigt!)
  • Ingen plattform gör det möjligt att kunna skapa en specialbeställning (oerhört viktigt!)
  • Vissa plattformar är inte fullt tillgängliga på svenska
  • Vissa plattformar är besvärliga att använda och konfigurera

Så slutsatsen är att jag kommer inte kunna starta upp en ny webbutik i år och jag kan inte heller använda den gamla webbutiken då det blir besvärligt att mata in alla beställningar manuellt i en ny databas när jag väl hittar en plattform som fungerar. Att lägga till en enstaka beställning fungerar förvisso, men när det kommer till kalender så blir det ännu en gång en mardröm att flytta all data från en databas till en annan som är uppbyggd på ett annorlunda sätt.

Allt detta leder till att det tyvärr inte blir någon kalender för 2019.

Så ger jag upp?

Nej, jag är utbildad programmerare (elektronikingenjör med inriktning data om man ska vara petig) och jobbar som systemutvecklare där jag bland annat är delansvarig för säkerheten i den applikation som jag är med och utvecklar.

Så med utbildning och erfarenhet inom både frontend- och backendutveckling samt säkerhet så kommer jag ta på mig mitt största utvecklingsprojekt hittills (mycket större än min väderstation för norrsken eller mitt nerlagda ekonomiprogram) och det är att bygga upp en egen plattform som är specialanpassad för de behov jag behöver, det vill säga en plattform främst riktad till fotografer som vill sälja bilder.

Då kommer ju den mest spännande frågan, när blir plattformen klar och när kan ni beställa bilder av mig och framförallt kalender?

Tanken är att den ska vara klar, eller vara i det stadiet där plattformens grundfunktioner fungerar utan problem och utan några säkerhetsrisker, tills kalender 2020 släpps. Det betyder att det kommer ta ett helt år tills den nya webbutiken öppnas och ni kan beställa min kalender ”Ett år i Höga Kusten”.

Detta resulterar också i att jag måste minska fotandet och dra ned på andra fritidsaktiviteter för att kunna bygga upp detta mastodont projekt. Så ni får räkna med färre bilder framöver, tyvärr, men i slutändan blir det säkert bra.

Men vill ni beställa en bild av mig ändå så skicka gärna ett meddelande via kontaktformuläret så löser vi det.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.