Om du är intresserad av detta foto, så kontakta gärna mig!

Ett år med Irix 15/2.4

31 juli, 2018 ,

Jag skrev om Irix 15/2.4 för drygt ett år sedan och det var innan norrskenssäsongen började. Så nu ett år senare så tänkte jag diskutera mera ingående om mina erfarenheter med detta objektiv.

Norrsken

Detta objektiv är suveränt när det kommer till just norrsken. Den har en lämplig brännvidd på just 15 mm, vilket gör det till en mera extrem vidvinkel än normalt ifall det sitter på en fullformatskamera. Eftersom jag använder en kamera med APS-C sensor så motsvarar det 24 mm.
Det är inte bara brännvidden som är bra på detta objektiv, även ljusstyrkan eller snabbheten hos den är riktigt bra med f/2.4 (vilket blir 2.5 på Canon).
Sen att ha möjligheten till att kunna låsa fokusringen är en väldigt bra fördel när man flyttar kamera och stativ för att byta plats och komposition, vilket är till stor hjälp vid norrskensfotografering. Däremot ska man inte vrida på fokusringen när man har dragit åt låsningen, det kan förstöra mekanismen.

Istället för att fortsätta beskriva hur pass bra detta objektiv är så tänker jag låta bilderna få tala sitt tydliga språk istället.

Astro

Självklart så går det även att fotografera astro med dett objektiv, förutom norsken, och man kan få rätt bra bilder på Vintergatan med den. Något man får tänka på att på grund av det extremt välvda frontlinsen så kommer stjärnor ute längs bildens hörn att vara utdragna, men detta är inget ovanligt för extrema vidvinklar av det här slaget.

Dock så är inte min kamera, Canon 7D MKII, direkt lämpad för astrofotografering så i denna bild så har jag exponerat himlen och marken för sig för att få en så bra bild som möjligt.

Landskap och Natur

Objektivet är ju inte bara lämpad för att fota norrsken och Vintergatan, utan det fungerar väldigt bra att fota natur och landskap med det, som ni kan se i följande bilder.

Däremot så använder jag inte detta objektiv så mycket till landskap då jag främst använder Irix 11/4 samt Canon EF 24-105/4L IS USM.

Slutsats

För alla som funderar på att köpa ett objektiv till just norrskensfotografering så rekommenderar jag starkt detta objektiv. Dels på grund av att den är ljusstark men också på grund av skärpan. Det är ett väldigt skarpt objektiv och börjar man titta på andra objektiv med motsvarande prestanda oavsett om de har autofokus eller bildstabilisering så kostar de oftast minst det dubbla, vilket gör Irixen till ett väldigt prisvärt objektiv oavsett om du väljer Firefly eller den lite dyrare Blackstone. Om det inte vore för att stjärnor blir utdragna i bildens hörn så hade jag gett detta objektiv 10 av 10, istället så landar det på 9 av 10.

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.