Om du är intresserad av detta foto, så kontakta gärna mig!

Fågelskådning 2018: rovfåglar

11 maj, 2018 ,

Det är något speciellt med rovfåglar, de är mäktiga när de ryttlar uppe i skyn och inger respekt oavsett storlek. Trots det så finns det andra fåglar som jagar iväg dem, som denna havsörn som blir bortjagad av tre modiga kråkor. Örnen har inte en chans här eftersom de mindre fåglarna är betydligt mycket kvickare på att göra manöver och dessutom så förlorar örnen en massa energi på att jaga dessa.

Sen finns det tillfällen där rovfåglar jagar varandra som i denna bild där en havsörn jagar en fiskgjuse.

Ett stort problem med att försöka fota havsörnar eller fiskgjuse är att de oftast är väldigt högt uppe i luften. Ska man lyckas fota dessa så bör man fota ute till havs eller från ett gömsle med ett förberett byte.

Detta år har än så länge varit ett bra rovfågelår för min del, bortsett från havsörn och fiskgjuse som jag har fått se på enorma avstånd så har jag även fått se ormvråken – en hel del dessutom! För nästan varje dag jag åker till jobbet så sitter det en ormvråk vid ett litet urval av träd och det är två sådana områden som jag åker förbi varje dag. Så efter en vecka så har man ledsnat på att fota ormvråken trots att man har en chans nästan varje dag att fota den.

Detta är några bilder på ormvråken som jag har tagit i år.

En morgon lyckades jag skåda ett ormvråkspar, men tyvärr så lyckades honan lyfta innan jag fick första bilden. Däremot så gav hanen mig en väldigt speciell blick.

Trots spännande möten med ormvråken så är de inga actionbilder för där gäller det alltid att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt. Så en eftermiddag när jag var ute med hunden så blev det livat ute på ängen och rätt som det var så for det en fågel förbi, det var en sparvhök med en sånglärka som byte.

Nu när man har sett rovfåglar som kommer tillbaka sen föregående år så börjar man få en bild av var deras revir finns och det är främst ormvråkar som jag har koll på, men även vår sötaste rovfågel – tornfalken! Jag har lyckats komma riktigt nära den fågeln när den satt på taket på en liten lada i lugn och ro.

Nu hoppas jag på att man får möta ett flertal rovfåglar under året samt min absoluta dröm – att få möta och fota ugglor!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.