Om du är intresserad av detta foto, så kontakta gärna mig!

Vikten med att misslyckas med en bild

27 april, 2018 ,

”Why do we fall sir? So that we can learn to pick ourselves up.” – Alfred i Batman Begins.

Att misslyckas med något är sällan roligt, men det positiva med att misslyckas är att man kan lära sig från det och framförallt inom fotografering.

Vi alla som fotar misslyckas alltid någon gång med en bild eller fototillfälle och tillhör du dem som säger att du aldrig misslyckas så har du inte lärt dig något och likaså om du alltid misslyckas. För alla perfekta bilder som är publicerade av professionella fotografer har alltid ett flertal misslyckanden innan de lyckades ta just den bilden. Det kan ha varit något man har försökt fota under flera år eller att bara två av hundra bilder blev bra under ett fototillfälle.

Sedan behöver inte en bild vara urkass för att vara misslyckad. Det åskådare ser som en riktigt bra bild behöver inte vara perfekt ur fotografens perspektiv.

Vi har en tendens att sätta större krav på oss själva än vad vi förmår att prestera och det kan leda till onödig press och stress som sedan kan spåra ur och man börjar fuska med bilderna och Photoshoppa in ett och annat i bilden bara för att övertyga för åskådarna att detta är äkta. Att misslyckas är av stor vikt, det är faktiskt bättre att misslyckas än att jaga ett ouppnåeligt mål – för av misslyckandet kan du lära dig ifrån, men inte det andra.

Som ett exempel har jag följande bild på räv som jag fotade på vägen till mitt jobb och jag fotade den när jag satt i bilen.

För dig som bara tittar på den rakt av utan att klicka på den kan tycka att den ser bra ut, men om du klickar på den så kommer du upptäcka att den inte är helt perfekt. Innan jag visar bilden helt inzoomad så ska jag berätta lite saker om bilden.

Brännvidden är 400 mm och bländaren är ställd på f/6.3, slutartiden på 1/400 s och ISO på auto. För den bättre fotografen kan se direkt att det finns brister i mina inställningar och jag kan erkänna att de inställningar jag nyss nämnde är något som jag har sparat i ett av programlägena (C). Det är en utgångspunkt för att fota fåglar och djur och det finns tre misstag jag gjorde här plus ett misstag som inte är kamerarelaterad.

Misstaget som jag oftast glömmer och som inte är kamerarelaterat, är att stänga av motorn på bilen. Anledningen till att jag sällan stänger av motorn är att om jag är i vägen så ska jag kunna förflytta på bilen direkt samt att det tar tid att stänga av motorn och under den tiden kan djuret eller fågeln sticka iväg. För det mesta går det bra att fota med motorn igång, men ibland så påverkar bilens vibrationer, som skapas av motorn, självaste bildresultatet eftersom vibrationerna påverkar dig som håller i kameran. Jag har fått kasta grymma närbilder på korp på grund av det och cirka 50 bilder på en bergfink där bara tre blev bra. Allt detta på grund av att motorn var igång.

Men i detta fall var det andra misstag som hade större påverkan på bilden, men innan jag presenterar de felen så ska vi titta på den inzoomade bilden.

Här syns det tydligare vilka misstag som jag gjorde. Det första är slutartiden, jag glömde ändra till en kortare slutartid. Om räven hade varit 20 meter längre bort så hade 1/400 kunnat fungera, men eftersom den är mindre än 20 meter ifrån mig så krävs det en mycket kortare slutartid och i detta fall hade 1/1000 s varit betydligt bättre. Då hade jag lyckats frysa rävens rörelser mycket mer och jag hade också fått till bättre skärpa i bilden som följd.

Det andra misstaget är bländaren. Jag fotar med Canon EF 100-400/4.5-5.6 L IS II USM och genom att blända ned till f/6.3 så får jag mer skärpa i bilden men också större skärpedjup. Som i det tidigare fallet så hade det fungerat bra ifall räven var längre bort, men här hade f/8 fungerat betydligt bättre. Det hade resulterat i att hela rävens kropp hade varit skarpt och dessutom så hade den även blivit lite skarpare i sig än vid bländare f/6.3.

Att fota i manuellt läge som jag gör kan enkelt ställa till det för en, tänk om jag hade tänkt mig för och ändrat dessa två inställningar så hade jag fått betydligt bättre resultat – men, det finns ett tredje fel.

Ett fel som man ofta gör när man fotar är att bara använda centrumfokusen, det vill säga en enda fokuspunkt i mitten. Jag användet det när jag fotar fåglar och sedan beskär jag bilden för att komponera om den. På djur så använder jag den för att fokusera på djurens ögon, men då brukar jag oftast flytta på fokuspunkten – vilket jag inte gjorde här. Se följande bild.

Detta är Canon EOS 7D MKII fokusuppsättning med sina 65 autofokuspunkter. Den röda fokuspunkten (röd ram) är där fokusen var, men hade jag varit smart så skulle jag ha valt den gröna fokuspunkten och fokuserat på rävens huvud med den istället. Därmed så hade jag kunnat komponera om bilden direkt och dessutom undvikit ett flertal bilder där jag råkar kapa rävens svans just på grund av att jag fokuserade i mitten av kompositionen.

Detta är misstag som jag kommer ta med tills nästa gång och förhoppningsvis så kommer jag tänka om, att välja rätt fokuspunkt, rätt slutartid och ändra bländare om det behövs samt att stänga av bilmotorn.

Jag hoppas att du lärde dig något av mitt misstag, inte bara vilka fel jag gjorde utan att även själv kunna se vilka misstag som du kanske gjorde i någon bild du tog nyligen och lära dig från dem och förbättra dina chanser till att ta en bättre bild nästa gång.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.