Om du är intresserad av detta foto, så kontakta gärna mig!

Mitt stora norrskensprojekt – en väderstation

9 april, 2018 ,

Som norrskensfotograf så förlitar man sig mycket på den norrskensdata som bland annat SpaceWeatherLive presenterar och framförallt prognoser om kommande norrsken. Man använder sig mycket av appar så man kan få notifieringar om när det blir norrsken, om det är norrsken nu och så vidare.

Problemet är att efter att ha fotat tre norrskenssäsonger så blir antalet appar allt färre, man kan inte lita på vissa och andra visar helt fel data. Till sist så förlitar man sig till ovannämnda webbsidan, vilket i sig är lite besvärligt då man måste starta upp en webbläsare hela tiden för att kolla värdena och bläddra fram och tillbaka på dess sidor.
Visst, deras nya startsida är riktigt bra men det tar lite udden ur en att behöva gå in där och dess olika undersidor bara för att vetta hur norrskensläget kommer bli. Sen ska man ju också kolla upp vädret för de dagar som det kan bli norrsken också!

Så jag kom med en lösning.

Förutom att jag fotograferar och är familjefar så jobbar jag som systemutvecklare, det vill säga att jag är en programmerare, och jag bestämde mig därför att bygga upp en väderstation som visar både väderdata och norrskensdata.

Idén kom till liv redan 2015 då jag redan hade en Raspberry Pi 3 och köpte då mig en 7-tums touchskärm till den samt en kabinett. Under augusti 2016 började jag att bygga upp en webbserver på den och körde hela applikationen som en webbsida. Dessvärre så lade jag ned det ganska fort då projektet kantades av buggar och enorm instabilitet.

Ett år senare så bestämde jag mig för att börja om på nytt och satsade på att bygga upp applikationen från grunden med Windows 10 IOT Core som operativsystem.

Aurora Pi Weather Station var född.

Så jag har mer eller mindre arbetat med det projektet sen augusti 2017, men det stod stilla rätt länge tills februari i år. Jag satte igång på allvar att bygga färdigt min applikation och nu i början av april så nådde den ett så pass stabilt läge att jag skulle vilja säga att den är i en Beta-fas. Skulle kanske ha förvarnat för en väldigt nördigt blogginlägg… nåja, du kom såhär långt så nu är det dags för lite bilder!

Först har vi huvudsidan (Current) som visar fyra grafer över solpartiklarnas polaritet, hastighet, densitet samt magnituden av flödet. Allt visas i norrskensgrön färg, oerhört passande! Till höger har vi som tillsynes klocka, dagens datum och därunder utetemperaturen, nuvarande väder samt månfas.

Därefter har vi vindstyrka samt vindriktning, nederbörd den närmsta timmen samt under hela dagen och till sist solens uppgång samt dess nedgång. Till sist under graferna har vi gällande KP och den tid det tar för solpartiklarna att ta sig från DSCOVR satelliten till jorden.

Under vy två, som representerar magnetometern (Magnetogram), har vi en enda stor graf. Som du märker så ser höger skärmhalva likadan ut och det stämmer, den delen är statisk medan den vänstra delen går att svajpa mellan de olika vyerna.

För att visa magnetometerdata på rätt sätt så att det kan omvandlas till KP krävs en ganska invecklad trollformel som endast fungerar middagstid just där magnetometern befinner sig.
Trollformel undrar du? Tänk dig att dra upp alla fysikaliska och matematiska termer som krävs för att göra beräkningarna, det skulle bli rätt tråkigt, eller hur? Så, magnetorium kpidus och vi har följande vy.

Sista vyn är det som gör att jag slipper gå in i appar och hemsidor hela tiden, allt jag behöver göra är att gå förbi väderstationen och kolla, vilket jag gör typ 20 gånger om dagen.

Här visas väder prognosen för dag och natt för två dagar framåt samt temperatur, nederbörd, vindstyrka samt KP-index. Allt visas som högsta/lägsta för all data utom nederbörden.

Som du kanske förstår så är detta ett ganska stort projekt och om du trodde att detta var allt så kan jag berätta att det finns mer! Det finns gömda knappar runtom i användargränssnittet och framförallt i den högra delen av skärmen.

Trycker man på temperaturen så får man upp en popup med information som Feels like, daggpunkt och luftfuktighet.

Trycker man på månfasen så får man dess uppgång och nedgång.

Till sist, om man trycker på solens uppgång och nedgång så får man upp solnedgångens olika faser, vilket är oerhört viktigt för norrskensfotografering!

Men projektet är inte klar än, det är ju bara i Beta-fas som jag nämnde tidigare. Om du har kommit såhär långt och känner att du inte vill sätta dig in i nörderier så kan du med gott samvete sluta läsa här, annars så är det bara att läsa vidare!

Det finns mycket kvar som ska göras, men just nu så låter jag den bara köra så som den är och fixa de buggar som dyker upp under tiden. Det som ska implementeras är följande och vissa av er kan tycka att följande funktioner kan vara rätt spännande:

 • När det är för ljust ute så hämtar den ingen norrskensdata alls. Allt relaterat till norrsken ska gömmas (om möjligt).
 • Klicka på vind ska visa vindstyrkan i Beufort-skalan.
 • Klicka på KP-värdena under Forecast ska visa en graf över KP-styrkan för det dygnet.
 • Fixa grafen i magnetometern, japp den fungerar inte riktigt som den ska – tyvärr.
 • En tillhörande app skapas för Android.
 • Väderstationen ska kunna skicka data till appen som följande:
  • Dagens KP-prognos
  • Så fort en KP-prognos blir uppdaterad till ett högre värde som KP 5 (likt på måndag blir det sol, alltså på måndag så blir det KP 5).
  • Skicka även väderprognos för just den natten vid uppdatering.
  • Skicka meddelande så fort nuvarande KP blir högre eller lika med 5 och likaså för varje värde högre än det (G1-G5).
  • Skicka ut nuvarande värde för solpartiklarna med jämna mellanrum när det är klart ute och KP är tillräckligt högt.

Till den stora frågan, hur får ni andra norrskensnördar tag i den här väderstationen? Kommer jag släppa den på Github?

Den frågan är svår att besvara, dels för att i dagsläget så är det ett nej men också dels för att det kommer krävas en hel del från mig för att det ska vara möjligt. Varför? Jag måste sätta upp en server som väderstationen hämtar sin data ifrån istället för att alla ska hämta data från den stackars magnetometern i Kiruna och överbelasta NOAA servrar för att hämta norrskensdata från DSCOVR. Det skulle också ge möjlighet att kunna skapa inställningar som man lagrar i molnet som väderstationen hämtar och använder sig av. Sen har vi ju iphone användare, de ska ju också kunna ta emot de notifieringar som väderstationen skickar. Så problemet är en kostnadsfråga, jag behöver en iMac, en iphone och jag behöver en stabil server samt tid till att få allt stabilt. vilket skulle dra iväg upp emot en kostnad av 100 000 kr!

Om jag drar igång en Kickstarter eller Go Fund Me får vi se, men i dagsläget så är detta mitt eget projekt som jag nu kommer låta vara tills nästa säsong då jag implementerar nya funktioner och egenskaper. Sen när jag väl är klar så kommer ett nytt blogginlägg om detta projekt!

2 kommentarer

 1. Nördigt? Tycker det var ett normalt inlägg med bra innehåll 😀 (kanske är nördig då med andra ord)

  Hade mer än gärna varit typ beta testare för dit projekt och kunna testa på någon av mina raspberrys här hemma.

  Men jag förstår så klart ditt beslut. Men ser fram emot att läsa vidare uppdateringar om detta längre fram 🙂

  //Elmer

  1. Tack för din kommentar!
   Alltid kul att höra andra som är intresserade av mitt projekt!
   Om jag bestämmer mig för att göra projektet publikt så återkommer jag ifall jag behöver testare.
   /Michael

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.