Om du är intresserad av detta foto, så kontakta gärna mig!

Norrsken över Köpmanholmen

23 mars, 2018 ,

Under torsdagen den 22:a mars så var det dags igen, solvindarna från ett coronahål hade ännu en gång träffat jorden med ett annalkande norrsken som följd.

Klockan var strax efter nio på kvällen som jag tittade på norrskensdatan och insåg att det skulle bli norrsken ganska snart. Jag tog kameran, stativet samt båda Irix objektiven och begav mig iväg mot Hummelviksberget utanför Köpmanholmen.

När jag väl kom upp till första platsen som man kan fota över samhällena, var norrskenet redan igång. Jag tog fram kameran och stativet i all hast och lyckades fånga norrskenet innan det mattades ut.

Irix 15/2.4 | f/2.5 | 5 s | ISO-1000

Jag bestämde mig för att vandra vidare i det svaga månljuset och ljuskäglan av en halvkass ficklampa. När jag väl hade gått en bit så fann jag ett skoterspår som gjorde en avstickare från skoterleden och det gick mot en plats som jag tidigare hade fotat norrsken från.

Under större delen av veckan som hade gått så har det varit plusgrader på dagarna och minusgrader på nätterna och denna kväll var dessutom kallare än kvällarna innan dess. Väderleken hade därmed skapat en ordentlig skare som höll för min vikt trots att jag inte hade några snöskor. Tack vare det så kunde jag försiktigt gå ut på skaren och ställa upp stativet, montera kameran och alltihopa stod väldigt stadigt. Nu var det bara att vänta på norrskenet.

Dessvärre så visade det sig att den övre norrskensbågen var så pass högt upp på himlavalvet att jag kunde inte fota med Irix 15/2.4 utan att behöva välja en komposition där jag antingen inte fick med förgrunden eller norrskensbågen. Så valet fick bli Irix 11/4, som egentligen inte är lämpat för norrsken på grund av den mindre bländaröppningen f/4 och därmed så släpper den in mindre ljus än Irix 15/2.4.
Det är i såna här lägen man önskar att man hade en fullformatskamera så att man kunde ha fotat med det ljussvagare objektivet men ändå fått en väldigt vid vinkel, något vidare än den jag fick med Irix 11/4 och min Canon 7D MKII.

Irix 11/4 | f/4 | 10 s | ISO-1600

Det blev en mindre båge som dansade över himlen, men den syntes inte så väl på grund av den övre norrskensbågen som syntes kraftigt trots att den var väldigt passiv.

Klockan blev elva på kvällen och all gatubelysning slocknade. Det var dags att gå hem tänkte jag, men då började det ske saker i den norrskensbåge som hade varit stilla!

Detaljerna som bör hålla koll på är när norrskensbågen börjar dela upp sig och blir som stående pelare. När det väl sker så är det ren norrskensmagi på gång!

Irix 11/4 | f/4 | 10 s | ISO-1600

Det är sånt här som gör norrskensfotografering så spännande, att kunna se hur norrskensbågen ändrar form och sen sker det här:

Irix 11/4 | f/4 | 10 s | ISO-1600

Att stå på 160 m ö h och skåda norrsken är en upplevelse i sig och det finns ingen bild som ger upplevelsen rättvisa. Man får ett helt annat perspektiv i jämförelse med när man står nere på marken och framförallt när man har något man kan relatera i bilden, som samhällen, som visar hur pass stort och mäktigt norrsken faktiskt kan vara. Följande bild är ett bra exempel på det:

Irix 11/4 | f/4 | 5 s | ISO-1600

Därefter började norrskenet lugna ner sig lite för att sedan blossa upp igen senare under natten, men för min del så var detta tillräckligt för mig och det var dags för mig att bege mig hem med ett leende på läpparna. Jag hade ännu en gång fotat norrsken från Hummelviksberget, men nästa gång jag gör det så hoppas jag att det finns snö i träden så att jag får ett riktigt vinterlandskap på bild tillsammans med ett dansande norrsken.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.