Om du är intresserad av detta foto, så kontakta gärna mig!

Jag har tyvärr lurat er och mig själv

5 januari, 2018 ,

Som natur- och landskapsfotograf så är man mer eller mindre en dokumenterande fotograf*. Det betyder att de bilder man tar återspeglar så som världen faktiskt är och man får inte lägga till eller ta bort saker i bilden, som ett djur som inte var där från början, eller att ta arrangerande bilder som man sedan påstår vara genuina.

Dock erkänner jag att jag tar faktiskt retuscherar bort saker ut bilderna ibland och oftast är det någon störande insekt eller störande föremål som människan har skapat – som skyltar.
Skulle ett grässtrå eller kvist hamna i vägen för ett djur eller fågel så skulle jag däremot inte ta bort den trots att det skulle kunna göra bilden till det bättre – just för att den saken är där naturligt och tillhör naturen. Hundratals mygg å andra sidan tar jag alltid bort, som i följande bild då det skulle förstöra självaste utskriften av den bilden – för vem vill åskåda hundratals mygg i en vacker solnedgång?

Varför jag berättar detta är för att under slutet av förra året så upptäckte jag ett fatalt misstag, som jag hade gjort, när scrollade jag igenom mitt Instagram-flöde.

Bilden som det hela handlar om är följande från Näskeån. Den är snygg och stämningsfull, men den återspeglar inte verkligheten! Misstaget är faktiskt så pass stort, att skulle jag delta i en tävling med bilden och det kom fram att den inte är genuin så skulle jag bli diskvalificerad!

Bilden jag upptäckte felet i är följande, där jag har kameran monterad uppochner för att kunna komma så nära vattnet så mycket som möjligt.

När jag redigerade bilden så tänkte jag bara på att det räcker med att vända på bilden eftersom att den är uppochner, men jag tänkte inte på att jag är tvungen att spegelvända bilden vågrätt också. Om du inte ser vad jag menar så är stenen närmast kameran, i bilden ovan, placerad till höger om kameran medan i den publicerade bilden så är den till vänster!

Detta är ju självklart ett misstag från min sida och jag gjorde inte detta med flit, utan det var något som jag upptäckte långt efter att bilden blev publicerad. Så hädanefter kommer ni få se en rättvänd bild med stenen till höger och den ser ut som följande:

Det kommer ta ett tag innan man vänjer sig vid att stenen ska vara till höger, men nu återspeglar i alla fall bilden verkligheten som den är.

Hädanefter så kommer jag tänka till när jag redigerar en bild där kameran har varit uppochner så jag inte gör samma misstag igen.

 

* Förtydligande kring dokumenterande fotograf.
Det betyder inte med automatik att man är dokumenterande fotograf ifall man fotar natur och landskap, i mitt fall så är jag det eftersom jag satsar på att bli medlem i Naturfotograferna.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.