Om du är intresserad av detta foto, så kontakta gärna mig!

Test av Irix Edge Gelatinfilter

15 november, 2017 ,

När TH Swiss visade upp sitt första Irix objektiv (15/2.4) så berättade man att det gick att montera ett filter vid änden med kamerafattning.
Det tog ett tag innan dessa filter kom ut på världsmarknaden och det tog ännu längre tid innan de hittade till den svenska marknaden. Men till sist kom de och jag har lagt vantarna på två paket med dessa filter.

Så vad är detta för filter?

Filtren som man lanserade under namnet Irix Edge Gelatin Filter Set är små gråfilter (ND, Neutral Density) i storleken 29 x 29 mm och är endast 0,1 mm tunn! Om du tittar på bilden nedan på Irix objektivet så ser du tydligt facket där man monterar filtret.

Dessa filter kommer i styrkorna ND4 (två steg), ND8 (tre steg) och ND16 (fyra steg) och varje set består av fem stycken av varje styrka. Totalt är det 15 stycken filter i ett set. När man väl har monterat filtret så kommer ditt objektiv se ut som följande. Viktigt att notera, man ska inte montera flera filter på varandra då det riskerar att ge brytnignsfel och färgskiftningar (TH Swiss/Irix egen rekommendation)!

Lite av tanken bakom dessa filter är att de är engångsprodukter, du sätter dit ett filter, fotar, tar sedan loss filtret och sen kastar det (inte i naturen!).

Det är lätt att förstå varför.
För att montera filtret är relativt lätt, då man prickar in filtret i facket och sedan trycker in den enligt följande bild. Var försiktig bara så du inte får en massa fingeravtryck!

Men att ta loss filtret är inget du kan göra utan hjälpmedel. I mitt fall använder jag mig av de små plastfickorna som filtren kommer i. Genom att trycka in den under självaste filtret så kan man sedan sätta fingret på filtret och sedan dra för att få loss det.

På så vis kan du faktiskt återanvända filtret fler gånger utan att det tar skada. Jag lyckades dock förstöra ett filter redan efter två fototillfällen och det syns tydligt när filtret börjar se ut som följande och då är det obrukbart.

Ger de bra foton?

Tyvärr så fick jag filtren ganska sent på hösten och tiden när alla vattendrag fylls till bredden med vackra höstlöv, både på marken och i träden, var långt förbi. Så jag fick fota det jag kunde och testade först vid ett vattenfall som jag fotade mer eller mindre mitt på dagen.

Här använder jag mig av ett ND16 filter för att kunna ha en 16 gånger längre slutartid än vad jag hade kunnat ha utan filtret vid samma bländartal och ISO. Vad jag kunde se så fanns det inga missfärgningar eller några brytningsfel, vilket det inte borde vara i och med att filtret är så pass tunt som det är.

Mitt andra motiv blev vid en soluppgång där solen lyser rätt in i linsen. Även här använder jag mig av ND16 filtret för att kunna få mjukare vattenrörelser.

Till vem riktar sig dessa filter till?

Dessa filter är främst till de som behöver ett ND-filter någon gång ibland och har vare sig budgeten eller lusten till att införskaffa filter som passar 95 mm filtergängan som Irix 15/2.4 har. Dessutom så passar dessa filter på Irix 11/4 som inte har någon filtergänga.

Så med andra ord så är dessa filter oerhört billiga i jämförelse med filter i samma styrka som passar 95 mm filtergänga.

Mina tankar kring filtren

Såhär långt tycker jag att Irix Edge gelatinfilter är riktigt bra, de fungerar som de ska och ger önskad påverkan på slutartiden eller bländartalet (beroende på vilket man prioriterar).

Men de lämnar mycket till att önska också, tyvärr.

Först och främst så känns ND4 som ett väldigt onödigt filter då det har minimal påverkan på ens foton eftersom det endast ger fyra gånger längre slutartid eller två steg skillnad i bländartal. Även om två steg i bländartal kan ge ett kortare skärpedjup med bibehållen slutartid, så känns ND8 som ett betydligt bättre val i de flesta fall och då borde man ha ersatt ND4 med ett ND32 istället som ger hela fem steg. Detta är dock en personlig reflektion eftersom jag inte använder mig av ND4 filter, utan istället så använder jag mig av antingen ND8 eller ND1000 på mitt Canon objektiv (24-105/4 L IS USM).

Däremot så har filtren faktiskt ett problem och det är att de är väldigt statiska och nu menar jag verkligen statiska! Jag försökte torka av ett filter med en mikrofiberduk och allt skräp som jag fick bort på ena sidan hamnade på filtrets andra sida plus lite till. Så hur man än gjorde så fastnade det hela tiden nytt skräp på filtret. Så för de som är oroliga över att ha ett filter så nära sensorn kommer att orsaka skräp på sensorn kan nog pusta ut, det är nästan mer troligt att filtret i sig drar till sig allt skräp istället.

Sen även om de är väldigt billiga, om man räknar antalet filter man får, så känns det inte riktigt bra att de faktiskt är ett engångfilter (ett vagt uttalnde från tillverkarna själva) samt att processen med att ta bort filtret i sig riskerar att skada filtret. Vilket också gäller vid de tillfällen man inser att man har valt fel filter och behöver byta och om man ska gå enligt principen om att de är engångsfilter så förbrukar man egentligen två filter i den processen. Men som jag påpekade ovan, så går det att återanvända filtren ett par gånger om man är försiktig med att avlägsna filtret.

Och för dig som fotar landskap och tycker att dessa filter känns onödiga och att det är bättre att blända ned för att få samma effekt så gör inte det. Objektivet presterar suveränt vid f/11 men går du ned till f/16 och framförallt f/22 så kommer diffraktionen bli allt påtagligare ju mindre bländare du väljer och resultatet är att bilden blir smått suddig och det känns som om att du missar fokusen i och med att inget blir riktigt skarpt.

Så istället för att blända ned till f/16-f/22 så skulle jag rekommendera dessa filter ifall du endast tänker fota med filter någon gång ibland. Men om det här objektivet är ditt dagliga landskapsobjektiv så kan det kanske vara värt att satsa på fullstora filter och filterset. Värt att notera är att Irix Edge släpps också som ett eget filtersystem och lär komma ut på marknaden under 2018.

 

Alla fotona är tagna av mig i min studio med Canon 7D MKII tillsammans med Canon EF 100/2.8 L IS USM Macro. Bilderna på när jag håller i filtren samt objektivet är tagna i samma studio fast med Canon Powershot SX270 HS.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.