Om du är intresserad av detta foto, så kontakta gärna mig!

Sluta förolämpa fotografer

28 oktober, 2017 ,

Som fotograf så får man stå ut med mycket, det kan vara vädret, batteriet är inte laddat eller att minneskortet har havererat. Men det finns ingenting som är så jobbigt att få stå ut med som följande kommentarer från andra personer:

”Vilken kamera du har! Du måste ta bra foton med den!”

Är nog den vanligaste och många av oss fotografer vet vilka känslor detta väcker inom oss. Likaså gäller det för följande kommentar:

”Jag fotar också! Fast med mobilen!”

För oss fotografer behöver jag inte gå in på vad vi tycker och tänker om dessa kommentarer, istället är denna artikel riktad mot de som säger dessa kommentarer – för det ni säger kan vara rakt av en förolämpning för en fotograf.

Jag kommer härmed gå igenom dessa kommentarer var för sig och förklara ingående varför du inte bör säga så.

Jag väntar ut den perfekta stunden för att ta den bästa bilden.

Den första kommentaren, ”Vilken kamera du har! Du måste ta bra foton med den!”, är en nog det bästa sättet att såra en fotograf på. Det är precis samma sak som att ge en konstnär beröm genom att säga att dess penslar måste ha varit riktigt bra, men penseln är blott bara ett verktyg som konstnären använder sig av för att kunna uttrycka sig i sin konst.

Samma sak gäller det för fotografer, kameran är bara ett verktyg och det är fotografen som tar bilderna. Men det är inte det kommentaren säger, utan den ger all beröm till kameran som om det vore den som tog alla de vackra bilderna.

Resultatet från bilden ovan.

Även om en dyrare kamerautrustning ger möjlighet till bättre bilder så är det fortfarande fotografen som tar bilderna, det är denne som bestämmer tid, plats, kompositionen och i vilken sekund som bilden ska tas. För en usel fotograf spelar det ingen roll om du har en kamera för 500 kr eller 50 000, bilderna kommer fortfarande vara lika dåliga medan en duktig fotograf kan få till bra bilder med båda kamerorna.

Jag ställer in kompositionen samt alla de inställningar som krävs för att jag ska få den bilden jag vill ha.

Den andra meningen, ”Jag fotar också! Fast med mobilen!”, kan upplevas som en förolämpning. Du kan upplevas otrevlig när du säger det trots att du kanske inte tänker på det.

Om vi återgår till konstnären i ovanstående exempel så är det som att du skulle säga ”Jag målar också, fast med vattenfärg och billiga penslar.”  Skulle du uppskatta den kommentaren ifall du var en konstnär? Skulle itne tro det, för det finns inget positivt med den kommentaren alls utan den kommer högst troligen upplevas som en förolämpning. Samma sak gäller för fotografen, det är som om du försöker säga att ”jag kan ta minst lika bra bilder som dig med mobilen” vilket är så långt ifrån sanningen som det bara kan bli. Även om en fotograf skulle kunna ta riktigt bra bilder med en mobil så har mobiler enorma begränsningar gentemot vad en riktig kamera och objektiv kan prestera i olika situationer.

Dessutom, de som säger detta är inte heller fotografer – de är vad jag skulle vilja kalla photosnappers (tar bilder utan större eftertanke eller engagemang och endast för att dela på sociala medier). Som om du har kläckt ur dig denna kommentar och någonsin undrat varför fotografen helt plötsligt blivit mindre trevlig så vet du nu anledningen till varför, för du upplevdes som otrevlig från början.

Resultatet från bilden ovan.

Så nästa gång du ser en fotograf med sin utrustning, så undvik dessa kommentarer. Fråga istället vad fotografen fotograferar och visa ett intresse istället för att säga en kommentar som eventuellt kan såra eller förolämpa fotografen.

Och för dig som är fotograf och tar illa upp, du kan läsa vidare i följande artikel.

Uppdaterad 2017-10-28

Utifrån enorm feedback så har jag ändrat stora delar av artikeln då den tidigare inte riktigt återspeglade verkligheten – alla fotografer tar inte illa upp, men en del gör det.

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.