Om du är intresserad av detta foto, så kontakta gärna mig!

Jag har slutat vlogga

12 oktober, 2017 ,

Som du nog redan har insett av titeln så har jag bestämt mig för att inte fortsätta att vlogga.

”Men kom igen, du gjorde ju bara två videor ju!”

Fem faktiskt, tre på Vimeo och två på YouTube.

”Ändå, varför ge upp? Du har ju precis börjat!”

Jo, men…

”Fick du en downvote?”

Ja…

”Slutar du på grund av en downvote?!”

Nej, eller delvis. Låt mig förklara först.

Mitt vloggande började ute i Skommarhamn där jag försökte fota gryningen och det resulterade i två videor på Vimeo. Därefter köpte jag min Lumix FZ300 som jag bland annat hade tänkt använda till vloggandet då den är betydligt bättre val än en kompaktkamera och framförallt så hade den en vridbar touchskärm. Jag debuterade ordentligt på YouTube med att fota vattenfallet i Skravelbäcken (i bilden ovan) i Skuleskogens nationalpark och den videon blev ganska lyckad.

Sedan  blev det ett enormt uppehåll och en massa idéer som jag hade kring vloggandet gick i stöpet, främst på grund av det dåliga vädret men också för att jag hade inte riktigt tiden till att bege mig ut för att vlogga.

Fem månader efter videon i Skuleskogen så spelade jag äntligen in en ny ute vid Näskeån och denna gång filmade jag i 4K för att downsampla till Full HD och därmed få betydligt bättre bildkvalité. Och det var här det som det började gå lite utför för mig. Att filma i 4K och ha ett minneskort på 32 GB ger inte mycket utrymme för material och vad som gjorde saken sämre var att jag avbröt inte filmandet när jag gjorde fel, utan jag fortsatte trots att jag hade misslyckat de första två minuterna av den inspelade videon – två minuter som kunde ha ägnats åt annat istället. Sedan på grund av oljudet från ån så kunde jag inte spela in så mycket och berätta en massa om inställningarna eftersom vattnet överröstade mig.

För problemet för mig är inte det att jag inte tycker om att vlogga, jag tycker att det är jätteroligt – men jag är oerhört usel på det och det är för tidskrävande! Det som skiljde den föregående videon gentemot den senaste var att jag hade planerat i två veckor i förväg vad videon skulle handla om, vad jag skulle prata om och så vidare. Sen när jag hade varit ute och filma så tog det mig nästan en vecka för att sammanställa självaste vloggen som med nöd och näppe hamnade under tio minuter. Den senaste var nästan helt oplanerad, jag slösade bort en massa videomaterial på svammel och jag missade helt att berätta det som är väsentligt för självaste vloggen – inställningar, komposition, idéer och tankar – allt sånt som gjorde den första videon blev bra. Jag är, tyvärr, en väldigt tankspridd person och när jag är ute i fältet för att fota så blir det svårt för mig att fokusera på vad vloggen ska innehålla. Till sist hamnade videon under 20 minuter utan riktigt vettigt innehåll och då hade jag ändå kortat ner den från 23 minuter.

Så när jag helt oplanerat filmade en tips video kring fotografering så fick jag en downvote och det fick mig att tänka efter. Bör jag fortsätta med det här? Om det kräver tre veckors arbete för att få ihop en video (blir 17 st om året) så känns det inte riktigt värt det, speciellt när min dator inte riktigt kan hantera videomaterial i 4K heller.

Visst, jag hade kunnat bli unik eftersom jag kör på svenska men när jag har en bild i huvudet på hur det ska bli och när det i verkligheten blir något annat så känns det som om jag tappar fokus på det som är viktigast för mig – självaste fotandet. Sen i och med att det tar så lång tid att bearbeta videomaterialet så förlorar jag dyrbar tid med familjen.

Detta blev ju en lång förklaring på den lilla ”låtsasdiskussionen” överst i detta inlägg, men jag hoppas att ni förstår varför jag slutar. Däremot kommer jag fortfarande filma självaste naturen och lägga upp det på Vimeo.
Och för dig som är intresserad av att se mina vloggar så kan jag tyvärr berätta för dig att jag har tagit bort dessa då jag har stängt ned min kanal på YouTube (du hitta mig men det finns ingenting där).

Så helt enkelt så kommer jag blogga istället och ge tips och råd genom det eftersom där har jag möjligheten att editera på ett helt annat sätt och med mera eftertanke och förhoppningsvis så kommer det ett blogginlägg ganska snart om att fota vattendrag!

 

4 kommentarer

 1. Hej!
  En vän tipsade mig om dig (eftersom jag själv vloggar) och jag tycker det känns tråkigt att läsa detta.
  Har inte haft möjlighet att se dina videos ännu men det låter som att du är intresserad av det du gör och att det hade kunnat bli något bra av det.
  Jag själv vloggar i jobbet och har nu gjort 63 avsnitt. Det är en tidskrävande syssla och det är väldigt mycket att tänka på. Allt ifrån kamerainställningar, väderförhållanden, ljud, ljus, batterinivåer och minneskort-storlek.
  De första avsnitten jag gjorde var i Final Cut Pro och jag hade 4 timmar filmat material som jag klippte ner till 20 min. Nu filmar jag ungefär 1,5 timme och klipper ner till 5-10 min.
  Har bytt både kamera, mick och redigeringsprogram sen starten. Avsnitten har utvecklats och det är först nu (efter 50-60 avsnitt) som jag börjar känna att jag kan vara stolt över det jag gör.

  Som kreativ person har man ofta mycket spännande idéer och en bild i huvudet över hur man vill att slutresultatet ska bli. Väldigt sällan blir det precis som man har tänkt sig.
  Det tar längre tid än man tror och man stöter på betydligt fler problem än vad man kunde föreställa sig innan man startade. Jag hoppas att du kan ta ditt vloggande för vad det är, en dokumentation av vardagen, och istället för att fokusera på att göra det perfekt, fokusera på att lära dig saker hela tiden. Testa dig fram och hitta ett format som passar dig. Alla avsnitt kommer inte bli perfekta och det är precis så det ska vara. Det är då du lär dig, utvecklas och tar kliv framåt. Sålänge du skapar videos som är underhållande, utbildande eller inspirerande så kommer folk att titta och folk kommer uppskatta det. Utveckla redigeringen allt eftersom. Börja simpelt och höj ribban allt eftersom och jämför dig bara med ditt senaste avsnitt och inte med andra.
  Kör hårt! 🙂

  1. Hej!

   Tack för din kommentar. 🙂
   Jo, det är mycket man måste tänka på. Jag hade tänkt ha ett avsnitt om solnedgång nu i somras, men det blev aldrig av på grund av vädret. Den här sommaren har varit katastrofal här i Höga Kusten och även stora delar av hösten.
   Men som jag känner det just nu så behöver jag utvecklas mer, både inom fotograferandet men också inom filmandet – jag måste få till ett bättre arbetsflöde. Sen behöver jag också en riktig mick för den inbyggda är långt ifrån bra.
   Men vem vet, en dag kanske jag vet vad jag vill åstadkomma med vloggandet och först då återvänder jag med bättre resultat och mer givande videor än de jag har skapat hittills.

 2. Jag förstår om du är självkritiskt och det är bara sunt. Utan krav utvecklas man inte. Dock pratar du om att du vill bli duktigare och hitta en bättre arbetsprocess för vloggandet och vad är då inte bättre än att träna regelbundet på det genom att fortsätta vlogga.
  Enda sättet att bli bra på något är att göra det igen och igen och igen. Processen utvecklas längs vägen och vloggen kan vara ditt sätt att visa vad du lär dig under resans gång. (Att lära ut något till andra är också ett effektivt sätt att utveckla sig själv och bli ännu bättre och säkrare i det man lär ut.)

  Jag förstår dina tankegångar och faktum är att jag känner igen mig i mycket av det du beskriver då jag själv länge sköt upp saker för att jag strävade efter perfektion och tyckte aldrig att det jag gjorde/kunde höll den nivån jag ville.

  Det är såklart ditt beslut och du ska göra det som känns rätt för dig men det jag försöker få fram är att själva genomförandet är vägen mot målet. Oavsett hur mycket du läser, ser, lyssnar på eller hämtar inspiration från andra så landar allting i att du behöver vara praktisk i det du gör för att nå dit du vill.

  Att dokumentera din egen utveckling kan vara både värdefullt och inspirerande för andra. Det behöver inte vara ”perfekt”.

  1. Angående arbetsflödet så handlade det inte om vloggandet, utan självaste filmandet. Jag har publicerat några korta och lite längre naturfilmer på Vimeo och försöker i dagsläget bli bättre på att både filma och redigera materialet.

   Från min sida så tog jag helt enkelt ett förhastat beslut om att börja vlogga då det visar sig att jag var inte riktigt redo för det, men å andra sidan hade jag aldrig fått veta det om jag inte hade provat.

   Som ett exempel, jag har fotat norrsken i tre år och jag har blivit tillfrågad om jag inte kan ha en foto exkursion eller workshop och jag har sagt nej för att jag känner mig inte riktigt mogen för det. Nu under den här hösten så kommer jag hålla i en exkursion i norrskensfotografering för att jag känner att jag är redo för att ta det steget. Samma sak känner jag att det gäller just vloggandet.

   För övrigt så håller jag med dig fullt ut, men om man konstant jagar perfektion så riskerar man att aldrig åstadkomma något. 😉

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.