Om du är intresserad av detta foto, så kontakta gärna mig!

Mina planeringsverktyg

22 september, 2017 ,

Jag har under årens lopp fått massor med frågor kring vilka appar och/eller hemsidor jag använder för att fota norrsken eller planera mina utflykter. När jag tänker efter så är den listan ganska lång och det gav mig idén om att skapa ett blogginlägg där jag kort beskriver varje app eller hemsida jag använder plus länkar till dessa verktyg. Under varje rubrik får ni också se en bild som jag har tagit med hjälp av dessa verktyg, för utan dem så hade det inte varit möjligt.

Väder

För väder använder jag Weather Underground som samlar data från anslutna väderstationer runtom i världen och det finns många svenskar som har egna väderstationer som skickar data till Weather Underground. Tack vare att den samlar in väderdata så stämmer den ganska bra överens med det faktiska vädret där man är. Jag tittar främst på dygnsprognosen på deras hemsida för att veta ifall det ska bli klart väder samt mängden moln på himlen.

Weather Underground:
Hemsida
Google Play
App Store

Men ibland räcker det inte med att få veta den procentuella mängden moln på himlen, ibland bör man också veta var de befinner sig. Det vill säga mot norr, öst eller väst. Där kommer MeteoEarth in i bilden som ger inte bara en karta över molnen men också vinden. Detta ger en bra möjlighet till att kunna planera en soluppgång.

MeteoEarth:
Webbapp
Google Play
App Store

Solens och månens cykler

Men väder är inte allt, det är bra om man vet var och när solen eller månen kommer gå upp eller ner för horisonten och dessutom att veta det just för den plats man befinner sig på! The Photographer’s Ephemeris (TPE) är det perfekta verktyget som dessutom har koll på de olika stadierna av mörker, vilket är viktigt när man fotar astro eller norrsken då man helst vill ha astronomiskt mörker. Så med hjälp av denna kan man planera och vara kreativ i med sin komposition på en och samma gång!

The Photographer’s Ephemeris:
Hemsida
Webbapp
Google Play
App Store

Astro- och norrskensfotografering

Ljusföroreningar

När det gäller astro och norrsken så krävs det betydligt fler verktyg än normalt. Förutom att det helst ska vara stjärnklart (se ovanstående appar) så måste man också ha koll på ljusföroreningar. The Photographer’s Ephemeris har ett läge att kunna visa ljusföroreningar men är långt ifrån bra. Light Pollution Map på webben är den absolut bästa för att kolla upp ljusföroreningar och har en ganska bred skala på intensiteten. Länken till hemsidan är redan förinställd på det läge som gäller oss som bor i norden.

Light Pollution Map:
Webbapp

Men lugn, det finns en app för IOS och Android också! Dock är det inte samma utvecklare bakom appen som hemsidan ovan. Appen är oerhört kompetent med möjlighet att visa en horisontlinje som visar att ljusföroreningar bortom denna linje inte kommer påverka dina bilder.

Light Pollution Map – Dark Sky Finder:
Google Play
App Store

Astro

Vintergatan, galaxer, kluster och nebulosor går också att fotografera och många av dem kräver att det är absolut noll ljusföroreningar för att kunna se samt fotografera dem. Här finns det en uppsjö med appar som kan hjälpa en, men jag har valt Stellarium som finns både som gratis mjukvara och som betalapp till mobiler. Med hjälp av denna så kan man se i vilket väderstreck som Vintergatan, Venus eller Orionnebulosan kommer befinna sig.

Stellarium:
Hemsida (Windows/Mac OS/Linux)
Google Play
App Store

Norrsken

Det är få saker som är enormt magiska som norrsken och för att veta när norrskenet sker och hur kraftigt det kommer bli så är Space Weather Live den absoluta hållplatsen för att hålla koll på alla nördigheter som krävs för att förutspå norrsken.

Space Weather Live:
Hemsida
twitter

Har man Facebook så kan man följa den svenska trion inom Norrsken Sverige som på ett komiskt sätt rapporterar när det väl blir och inte blir norrsken.

Norrsken Sverige:
Hemsida
Facebook

När det kommer till appar så känner jag bara till de som är för Android och min rekommendation är Northern Eye Aurora Forecast som är i särklass bäst med karta som visar norrskenets utbredning och dessutom visar den prognoser för de närmsta timmarna samt dagarna.

Northern Eye Aurora Forecast:
Hemsida
Google Play

Nya platser

Trots alla appar och verktyg som är listade ovan så kommer man inte långt ifall man inte kan hitta nya spännande platser och där är Lantmäteriet den absoluta bästa startpunkten! Med deras kartverktyg på webben så kan man komma riktigt långt i letandet efter nya forsar, sjöar och berg. Självklart så gäller detta bara inom Sverige, annars är ju Google Maps det bästa alternativet med betydligt sämre kartor.

Lantmäteriet:
Hemsida
Webbapp

En annan app, som kom till efter att några upptäckte att Google Maps inte fungerar längs Kungsleden (i och med att du i princip måste ha uppkoppling), är MapApp Topo. Den laddar ned kartor från Lantmäteriet och du får betala en liten slant för mer högupplösta kartor för ett område på 625 kvadratkilometer vardera. Men det är helt klart värt det! Du kan lägga ut intressanta punkter på kartan och spara dem för att sedan hitta tillbaka till samma plats igen, vilket är toppen! Dock finns bara appen till Android och jag har tyvärr inte koll på motsvarande till IOS.

MapApp Topo:
Hemsida
Google Play

Summering

Jag hoppas att du fann den här listan intressant och att den ger dig nya möjligheter att hitta nya platser och planera in de ultimata förhållandena för att ta de nya bilderna.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.