Om du är intresserad av detta foto, så kontakta gärna mig!

Irix 15/2.4

18 juli, 2017 ,

Mot slutet av mars 2016 så visade TH Swiss upp en ny objektivserie med namnet Irix, skapad av fotografer, förverkligad av ingenjörer och byggt i Korea. Först ut var objektivet Irix 15/2.4 och blev genast en snackis inom astro- och norrskensfotograferingen. Kunde detta konkurrera med Samyangs 14 mm objektiv? TH Swiss utlovade hög kvalité med vädertätning, smarta funktioner samt att objektiven var raktecknande för fullformatskameror och allt detta till ett konkurrerande pris, för dessa objektiv är inte så dyra. Men då får man också tänka på att dessa är helt manuella objektiv, det vill säga att de saknar både autofokus och bildstabilisering.

Irix objektiven kommer dessutom i två versioner, den lättare, billigare och lite plastigare Firefly och den mera premium versionen Blackstone som har en extra vädertätning vid frontlinsen samt att dess kropp är gjort av aluminium och som självklart är något dyrare.

I och med att jag fotar norrsken så var detta en positiv nyhet för mig, för jag hade fotat med Canons 24-105/4 L IS USM ett tag och 24 mm är inte direkt vidvinklig på en APS-C kamera som Canon 7D MKII och f/4 är långt ifrån ljusstark när det gäller astro- och norrskensfotografering.

Under Cyberphoto Expo 2016 fick jag möjligheten att testa objektivet och det kändes riktigt bra och sen dess har jag längtat efter att kunna införskaffa den.

I mitten av förra veckan fick jag äntligen mitt efterlängtade Irix 15/2.4 (notera att Canon kan bara visa den som 2.5 vid största öppning) och sen dess har jag börjat stifta bekantskap med den så att jag känner den väl när norrskenet väl kommer i slutet av augusti.

Här nedan kommer ett flertal bilder jag har tagit under den senaste veckan.

Trots att vädret inte var på topp så provade jag objektivet.

Jag testade även att fota ur nya vinklar, något som aldrig har varit möjligt för mig tidigare.

Helt plötsligt öppnades det en ny värld för mig, jag kunde fota enorma landskap utan att behöva fota för panorama.

Även om denna glugg inte kommer bli min primära vidvinkel, kommer införskaffa Canon 16-35/4 L IS USM i framtiden, så är jag grymt överraskad över hur bra den är. Jag har inte haft några märkbara problem med vare sig kromatisk aberration eller vinjettering. Så nu längtar jag bara efter säsongens första synliga norrsken och hoppas på att det blir en ordentlig smäll med mycket grönt.

Som ni kanske förstår så kommer Irix 15/2.4 bli min primära glugg vid astro- och norrskensfotografering och för visa hur stor skillnad nio mm faktiskt är så publicerar jag här nedan två bilder tagna med respektive objektiv med exakt samma inställningar. Nio mm gör enorm skillnad!

Kan redan nu avslöja att säsongens första norrskensbild kommer bli tagen vid dessa klippor ute vid Kläppa och jag ser verkligen emot möjligheten att äntligen kunna få med en förgrund samtidigt som jag får med mycket av himlen, det kan bara inte bli fel!

Notis: jag har inte kvar originalen av vissa bilder och därför har de den gamla copyright-loggan.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.