Om du är intresserad av detta foto, så kontakta gärna mig!

En fotografs bekännelse

26 juni, 2017 ,

Under den gångna veckan så har jag varit på semester i Södermanland med familjen för att hälsa på släkten och besöka Kolmården med barnen. Det har varit en underbar vecka och i bagaget hem fick jag med mig 815 foton som ska tittas igenom och redigeras innan de publiceras på sociala medier (länkar finns under OM MIG och längst ned på sidan) och här på hemsidan.

Men en annan sak hände också under samma tid, jag tappade nämligen tre följare på en gång (Facebook). Egentligen är det inget att bry sig över, men antalet följare gör skillnad på hur många som får se mina bilder samt att det ger en möjlighet att få andra människor att följa ens sida och i slutändan kanske köpa en bild. För jag är bara blott en droppe i havet jämfört med många andra fotografer och framförallt de stora, som Brutus Östling (fågelfotograf) till ett exempel, och då räknas varje följare och detta har fått mig att reflektera över mitt fotograferande.
Fotar jag för mycket fåglar eller för lite landskapsbilder? Publicerar jag får många bilder av samma djur eller fotar jag samma sjö för ofta?

Det är inte ni följare som bestämmer vad jag ska publicera, ni följer ju mig för de foton jag publicerar och ni kommer fortsätta så länge jag är natur- och landskapsfotograf. Det var ju främst det år 2016 handlade om, att profilera mig inom vilka typer av fotografering som jag vill hålla på med och resultatet är landskap, vilda djur, fåglar, astro och makro. Är det så att man inte gillar det så är det bara att sluta följa mig, svårare än så är det ju inte.

Så varför grubblar jag över detta?

Det handlar egentligen inte om vad jag fotar, snarare sagt hur jag fotograferar. Jag har varit ganska intensiv med fotandet under våren och det har varit mer kvantitet före kvalité och även om ni som följer mig tycker att mina foton är kanonbra så blir man personligen petigare ju bättre man blir med tiden. En bild som jag kanske hade tyckt varit godkänd för ett år sedan är inte godkänd idag. Vad detta leder till i slutändan är att jag kommer, likt de stora fotograferna, att fotografera mindre och mindre, från att publicera flertalet bilder i veckan till att publicera några få. Jag kommer planera mera kring mitt fotograferande och även om alla mina djurbilder samt fågelbilder är ögonblicksbilder (använder inget gömsle förutom bilen när jag fotar tranor) så kommer jag inte längre alltid att ha med mig kameran.

Så under de nästkommande två veckorna kommer jag bara publicera bilder från semestern och endast fota solnedgångar, såvida jag inte planerar in något annat att fotografera. Förutom det så kommer jag att reflektera över mitt fotograferande, hur kan jag bli bättre, vad ska jag tänka på innan jag fotar ett djur (det vill säga inställningar och komposition) och så vidare. För det handlar ju inte om att fota så många bilder som möjligt, utan så bra bilder som möjligt och om man planerar, som jag, att bli medlem i Naturfotograferna så är det sistnämnda som räknas.

Jag kommer därmed se fram emot min nästa semester och de bilder jag kommer ta då och förhoppningsvis så gör ni också det!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.