Om du är intresserad av detta foto, så kontakta gärna mig!

Canon EOS 6D MKII har släppts!

29 juni, 2017 ,

Idag fotar jag med Canon EOS 7D MKII och även om det är en riktigt bra kamera så är den inte skapad för vare sig astrofotografering eller landskap utan det är en kamera som ska användas främst till att fota vilda djur och fåglar.

Därför har jag under väldigt lång tid tittat på olika fullformatskameror, som dels har en större sensor och som dessutom ger 24 mm brännvidd med ett 24 mm objektiv och inte 38,4 som det gör med Canons APS-C kameror som 7D.

Jag har tittat på allt från Canons 6D till 1DX MKII och priset varierar kraftigt mellan modellerna och även funktionerna. 1DX MKII är en toppmodell men är alldeles för dyr. Canons 6D är för gammal och för mig så ställer jag högre krav på en kamera än vad den kan erbjuda. 5D MKIV verkar vara toppen och ger en unik möjlighet att kunna filma djurlivet med 4K upplösning i croppat läge (100 mm motsvarar 170 mm). Men även den är lite för dyr samt att den har funktioner som jag inte önskar som bland annat dubbel uppsättning pixlar för att kunna skifta fokus i efterhand (bra för porträtt men inte för landskap). Sedan har vi bjässen 5DS som har en 50 MP sensor och som är det ultimata vid landskapsfotografering men inte alls lämpad för astrofotografering som norrsken på grund av för låga ISO-värden. Dessutom är den ganska långsam enligt andra som har använt den.

Så idag när Canon visade upp deras nya instegsmodell till fullformat, Canon EOS 6D MKII, så blev jag kort sagt frälst!
Kameran har följande specifikationer:

  • 26,2 MP fullformatssensor
  • 45 AF-punkter (autofokus)
  • 6,5 bilder/sekund upp till 21 st i följd i RAW
  • 5-axlig bildstabilisering vid videoinspelning
  • Videoinspelning i FullHD
  • 4K inspelning vid timelapse
  • ISO-40 000 och upp till ISO-102 400 i utökat läge
  • Vinklingsbar LCD skärm med touch
  • Wifi, Bluetooth och GPS

Vilket för mig är perfekt, dels för att den har en stor sensor på 26,2 megapixlar men även för att den har ISO-40 000! Det sistnämnda gör det möjligt för mig att kunna få ännu skarpare bilder på norrsken men också ge möjligheten att kunna fota stjärnhimlen på ett helt annat sätt. Sedan, i och med att den kan utöka ända upp till ISO-102 400, så kan man även filma norrsken med den kameran, dock i bara FullHD eller ta timelapse i 4K! Vinklingsbar skärm är något jag verkligen kommer se fram emot när jag fotar ur taskiga vinklar (måste vara lite rädd om kroppen) eller vid makrofotografering.

Hursomhelst, detta kommer bli ett framtida köp och idag kommer den kosta 21 190 kr men har högst troligen sjunkit till under 20 000 redan nästa år och först då eller året därpå som jag kommer köpa den. Först blir det att införskaffa nya objektiv!

Bilden till det här blogginlägget kommer från Canon USA:
https://www.usa.canon.com/internet/portal/us/home/products/details/cameras/dslr/eos-6d-mark-ii

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.