Om du är intresserad av detta foto, så kontakta gärna mig!

Fågelskådning vid Öfjärden

29 mars, 2017 ,

Våren ankommer med stormsteg till Ångermanland och vårens fåglar börjar att dyka upp på sina håll runtom i länet.

Ett ställe som det hade rapporterats om en massa flyttfåglar var Öfjärden strax norr om Örnsköldsvik där till och med ett par tranar hade rapporterats. Så under söndagen (26/3) bestämde jag och min fru att vi skulle åka dit och se de nyanlända fåglarna, så vi packade ned kamerorna och tog med barnen på deras första fågelskådning.

Väl på plats kunde man se tiotals kanadagäss som sökte föda i gräset.

Utöver de kunde man också se svanar och grågås.

Det blev en hel del nya fågelarter för mig att bocka av, bland annat varfågel som jag inte fick någon bra bild på.

De nyckfulla tofsvipan fanns på plats och jag räknade till åtta eller nio stycken totalt.

Vi träffade på två andra skådare, en med tubkikare och en annan med kamera. Det var både roligt och trevligt att träffa på andra fågelskådare och det första man börjar prata om var ju så klart fåglar. Den ena berättade att tranorna hade flugit iväg för att söka föda och tidigare under dagen hade havsörn flugit över sjön ett par gånger.

En annan fågel som dök upp var korpen med två gräsänder i bakgrunden, vilka jag inte såg förrän jag började bearbeta bilden.

Men den fågelarten som gjorde mig gladast att få se, var den vackra staren. Tyvärr är det förbud mot att beträda åkermarken, vilket gör det omöjligt att komma nära de otroligt vackra fåglarna. Men en flyguppvisning på säkert 20-30 individer gjorde det möjligt att fånga de vackra fåglarna på bild.

Nu inväntar jag att resterande fågellokaler ska bli isfria så att flyttfåglarna även kommer till dessa och vissa av dem ger även möjligheten att komma lite närmre utan att störa fåglarna. Även om man vill komma så nära som möjligt så måste man visa hänsyn då häckningsperioden kommer nu och en del fåglar misslyckas att fortplanta sig ifall man stressar upp dem för mycket med ens närvaro. Vill man verkligen komma nära inpå fåglarna så får man vänta tills augusti.

Notis: jag har inte längre originalen av dessa bilder kvar och därför har bilderna den gamla copyright-loggan.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.